Na hlavný obsah

Gröhling vyzval mladých, aby sa pred začiatkom školského roka zaočkovali

Výzvu adresoval aj učiteľom a rodičom.

Gröhling vyzval mladých, aby sa pred začiatkom školského roka zaočkovali
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Očkovaním chráni každý človek seba, znižuje riziko prenosu vírusu, čím chráni svoje okolie a v konečnom dôsledku prispieva aj k bezpečne fungujúcim školám.

V utorok (10. 8.) to na tlačovej besede uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Mladých vo veku od 12 do 17 rokov vyzval na očkovanie.

„Chceme vyzvať mladých ľudí, aby dôverovali vedeckým poznatkom a výskumu, a aby očkovanie pred začiatkom školského roka naozaj využili, a aby sa o očkovaní aj rozprávali so svojimi rodičmi,“ apeloval Gröhling.

Minister je presvedčený, že pedagógovia, zamestnanci škôl, študenti, ale aj rodičia môžu prispieť k čo najdlhšie trvajúcej prezenčnej výučbe. „Vyššia zaočkovanosť totiž napomôže tomu, aby sa znížilo riziko výskytu ohnísk, a aby školy nemuseli prechádzať na dištančnú výučbu,“ skonštatoval.

V tejto súvislosti priblížil, že najviac zaočkovaných od 12 do 17 rokov je v hlavnom meste Bratislava, a to 43 %. Nasledujú Pezinok (35%), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 %), Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 %).

Naopak, najnižšiu zaočkovanosť v tejto vekovej kategórii je v okresoch Medzilaborce (6%), Revúca (7%), Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník (8%).

Spolu s Gröhlingom sa na besede k výzve pripojili aj Aliancia stredoškolákov a predstavitelia mládežníckych organizácií viacerých politických strán – Mladí SaSkári, Mladí Za ľudí, Mladí progresívci, Mladí Spolu, Kresťanskodemokratická mládež Slovenska a Občiansko-demokratická mládež.

Minister ocenil, že i keď je očkovanie na Slovensku aj politickou témou, mladí zástupcovia politického spektra sa v tejto téme zhodli bez rozdielu na politickú príslušnosť.

„Som veľmi rád, že títo mladí ľudia sa dokázali spojiť. Pretože si uvedomujú, že pokiaľ ide o bezpečnosť a zdravie, tak sa musíme spojiť a spoločne vyslať jednotný signál všetkým mladým ľuďom,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko