Na hlavný obsah

Guterres: Nesmieme dopustiť návrat teroristov, musíme chrániť ľudské práva

Bezpečnostná rada OSN rokuje o situácii v Afganistane.

Guterres: Nesmieme dopustiť návrat teroristov, musíme chrániť ľudské práva
Bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú pred Medzinárodným letiskom Hámida Karzaja v Kábule. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres na pondelkovom (16. 8.) zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN vyzval na ukončenie násilností v Afganistane a na rešpektovanie ľudských práv miestnych obyvateľov, najmä žien a dievčat.

V krajine sa cez víkend chopilo moci povstalecké hnutie Taliban. Podľa Guterresa sa teraz svet musí spojiť, aby zabránil tomu, že sa z Afganistanu opäť stane pôsobisko teroristov. BR OSN následne v spoločnom vyhlásení vyzvala na zriadenie novej jednotnej vlády.

„Medzinárodná komunita sa musí zjednotiť a uistiť sa, že Afganistan už nebude využívaný ako platforma alebo úkryt pre teroristické organizácie,“ povedal generálny tajomník v súvislosti so situáciou v ázijskej krajine, ktorú ovládli povstalci po tom, ako odtiaľ odišli zahraničné vojská.

Ochrana ľudských práv

Bezpečnostná rada aj ďalšie štáty by mali podľa Guterresa tiež usilovať o to, aby sa rešpektovali základné ľudské práva Afgancov. Generálny tajomník je „obzvlášť znepokojený pribúdajúcimi správami o porušovaní práv afganských žien a dievčat“.

„Zásadné budú nasledujúce dni,“ povedal šéf OSN s tým, že v stávke sú nádeje a sny mladej generácie Afgancov. „Svet nás pozoruje. Nesmieme a nemôžeme opustiť obyvateľov Afganistanu,“ dodal. Všetky strany sporu a konkrétne Taliban potom vyzval, aby čo najúzkostlivejšie chránili životy civilistov a uistili sa, že nedôjde k humanitárnej kríze.

Veľvyslanec afganskej vlády pri OSN Ghulam Isákzáí počas zasadnutia Bezpečnostnej rady povedal, že hovorí v mene miliónov ľudí, „ktorých osudy sú neisté“, vrátane žien a dievčat. Tie podľa neho „čoskoro prídu o možnosť chodiť do školy, pracovať a zúčastňovať sa politického, ekonomického a spoločenského života v krajine“.

Predstaviteľ doterajšej afganskej vlády pritom vyzval RB a celú OSN, aby neuznávali akúkoľvek vládu, ktorá sa v jeho krajine chopí moci násilím. Vyslovil sa pritom za okamžité zriadenie prechodného kabinetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet