Na hlavný obsah

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo rezignoval na svoju funkciu

Obvinili ho zo sexuálneho obťažovania.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo rezignoval na svoju funkciu
Guvernér New Yorku Andrew Cuomo. Foto: TASR/AP

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo sa v utorok (10. 8.) vzdal svojej funkcie po tom, čo vyšetrovanie odhalilo, že sexuálne obťažoval 11 žien. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Najlepšie pomôžem tak, že odstúpim a nechám vládu opäť vládnuť,“ povedala Cuomo vo svojom prejave.

Cuomo podľahol nátlaku právnikov, amerického prezidenta Joea Bidena a iných fukncionárov, ktorí volali po jeho rezignácii. Často ho považovali za potenciálneho kandidáta na prezidenta Spojených štátov.

Výzvy na odchod Cuoma z funkcie sa objavili bezprostredne po tom, ako newyorská prokurátorka Letitia Jamesová pred týždňom oznámila závery vyšetrovania.

Z nich vyplýva, že Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných a bývalých štátnych zamestnankýň, čím porušil federálne zákony i legislatívu štátu New York.

Podľa vyjadrenia Jamesovej sa Cuomo dopustil „nevítaných a nekonsenzuálnych dotykov a mal množstvo komentárov sugestívnej sexuálnej povahy, čo vytváralo pre ženy nepriateľské pracovné prostredie“.

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že Cuomo a jeho tím podnikli odvetné opatrenia voči najmenej jednej bývalej zamestnankyni za to, že zverejnila svoje nepríjemné zážitky s obťažovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet