Na hlavný obsah

Guvernér New Yorku mal sexuálne obťažovať viacero žien, Biden ho vyzval na demisiu

Odstúpiť odmieta.

Guvernér New Yorku mal sexuálne obťažovať viacero žien, Biden ho vyzval na demisiu
Na snímke guvernér štátu New York Andrew Cuomo. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden sa v utorok (3. 8.) pripojil k popredným demokratom a vyzval vplyvného guvernéra amerického štátu New York Andrewa Cuoma na odstúpenie po tom, ako nezávislé vyšetrovanie dospelo k záveru, že sexuálne obťažoval viacero žien. Informovala o tom agentúra AFP.

Ohrozená pozícia

Cuomo, ktorý na celom svete žal chválu za svoju včasnú reakciu na covidovú pandémiu, odmietol obvinenia z obťažovania i výzvy, aby podal demisiu.

Podľa agentúry AFP sa však Cuomova pozícia zdá byť ohrozená, keďže na demisiu ho okrem Bidena vyzvala aj predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a ďalší demokratickí kongresmani, ktorí podporili návrhy, aby sa voči Cuomovi začal proces ústavnej obžaloby – impeachment.

Závery vyšetrovania

Výzvy na odchod Cuoma z funkcie sa objavili bezprostredne po tom, ako newyorská prokurátorka Letitia Jamesová v utorok oznámila závery vyšetrovania.

Z nich vyplýva, že Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných a bývalých štátnych zamestnankýň, čím porušil federálne zákony i legislatívu štátu New York.

Podľa vyjadrenia Jamesovej sa Cuomo dopustil „nevítaných a nekonsenzuálnych dotykov a mal množstvo komentárov sugestívnej sexuálnej povahy, čo vytváralo pre ženy nepriateľské pracovné prostredie“.

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že Cuomo a jeho tím podnikli odvetné opatrenia voči najmenej jednej bývalej zamestnankyni za to, že zverejnila svoje nepríjemné zážitky s obťažovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet