Na hlavný obsah

Hamáček môže vypovedať o svojej ceste do Moskvy, Babiš ho zbavil mlčanlivosti

Čelí podozreniu, že chcel ututlanie Vrbětíc vymeniť za Sputnik.

Hamáček môže vypovedať o svojej ceste do Moskvy, Babiš ho zbavil mlčanlivosti
Vicepremiér a minister vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Český vicepremiér a minister vnútra za ČSSD Jan Hamáček bude môcť na polícii vypovedať o svojej neuskutočnenej ceste do Moskvy. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho na žiadosť policajtov z Národnej centrály proti organizovanému zločinu zbavil mlčanlivosti, informoval spravodajský portál irzohlas.cz.

Hamáček sa vyjadril, že ešte nedostal pozvánku na výsluch a polícia ho v tejto súvislosti ešte nekontaktovala. S políciou už hovoril napríklad minister zahraničia Jakub Kulhánek alebo šéf vojenskej rozviedky Jan Beroun.

„Vypovedať budem až vtedy, keď ma pozvú. Zatiaľ sa tak nestalo,“ uviedol vicepremiér pre irozhlas.cz. Polícia má pred sebou neľahkú úlohu. Musí totiž objasniť, či chcel Hamáček vymeniť dodávku vakcín Sputnik V za utajenie špionážnej aféry spojenej s výbuchom v muničných skladoch vo Vrběticiach.

Ututlanie Vrbětíc za Sputnik a samit Biden-Putin

Práve s týmto scenárom prišiel v máji český portál seznamspravy.cz. Hamáček bol v čase prepuknutia kauzy Vrbětice poverený aj vedením českého rezortu zahraničných vecí.

Okrem milióna dávok ruskej vakcíny mal od Moskvy žiadať aj to, aby sa samit medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom uskutočnil v Prahe. Informáciu priniesol portál seznamspravy.cz s odvolaním sa na informácie účastníkov schôdze, ktorá sa konala 15. apríla.

Hamáčkova cesta do Moskvy sa napokon neuskutočnila, zastaviť ju mal premiér Babiš. Vicepremiér na článok reagoval s tým, že je postavený na špekuláciách a klamstvách a na ničom takom sa podľa neho na spomínanej schôdzi nedohodli.

Účastníkov schôdzky postupne vypočúva polícia

Vyšetrovatelia aktuálne vypočúvajú jednotlivých účastníkov schôdzky, ktorá sa konala v budove ministerstva vnútra. Vypovedať by postupne mali všetci zúčastnení.

Na schôdzke bol aj súčasný český šéf diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD), ktorý už vypovedal aj na polícii, rovnako aj šéf vojenského spravodajstva Jan Beroun. Ten v máji pred Snemovňou vypovedal, že Hamáček do Moskvy letieť chcel, výmenný obchod ale nepotvrdil.

Polícia začala okolnosti Hamáčkovej neuskutočnenej cesty do Moskvy vyšetrovať v máji, vyšetrovanie sa týka podozrenia so spáchania trestných činov ohrozenia utajovanej infirmácie a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Za tieto činy hrozí v Českej republike až 12 rokov väzenia.

Hamáček zároveň podal trestné oznámenie na autorov spomínaného článku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet