Na hlavný obsah

Heger: Krym je Ukrajina, Slovensko neuzná jeho ilegálnu anexiu

Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy, tvrdí.

Heger: Krym je Ukrajina, Slovensko neuzná jeho ilegálnu anexiu
Hlavy štátov, premiéri a vysokí predstavitelia medzinárodných organizácií sa zúčastnia na ustanovujúcom summite Krymskej platformy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu. Vyhlásil to v pondelok (23. 8.) premiér Eduard Heger (OĽANO) vo svojom vystúpení na úvod ustanovujúceho samitu Krymskej platformy v Kyjeve. Uvítal vznik platformy a sľúbil, že Slovensko sa v nej bude angažovať.

„Pred viac ako siedmimi rokmi Rusko porušilo medzinárodné právo a ilegálne anektovalo časť územia Ukrajiny. Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy a ani medzinárodné spoločenstvo potreby venovať pozornosť Ukrajine,“ povedal Heger.

Pozrite si reportáž RTVS. ktorú pripravila Karolína Kučerová:

„Krym je Ukrajina. Nikdy neuznáme zmeny hraníc prostredníctvom sily. Neuznáme ilegálnu anexiu Krymu a Ukrajinu plne podporujeme v diplomatickom úsilí o obnovu suverenity a územnej celistvosti,“ dodal premiér SR s tým, že sankcie voči Rusku ostanú, kým bude trvať okupácia Krymu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na úvod samitu prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby získal Krym naspäť.

„Na to použijeme všetky možné politické, právne a predovšetkým diplomatické prostriedky,“ povedal podľa agentúry AP s tým, že Kyjev potrebuje „účinnú podporu na medzinárodnej úrovni“.

Ako píše AP, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil pondelňajší samit za „protiruské podujatie“.

Samit v čase výročia

V ukrajinskej metropole sa v pondelok koná ustanovujúci samit Krymskej platformy, ktorej hlavným cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Kyjeva. Zúčastňujú sa na ňom vysokí predstavitelia zo 46 krajín a medzinárodných organizácií. Do Kyjeva pricestoval aj predseda Európskej rady Charles Michel.

30. výročie vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny
Vojnoví veteráni držia národnú vlajku pri príležitosti osláv 30. výročia vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny v pondelok 23. augusta 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na úrovni hláv štátov a premiérov je prítomné Lotyšsko, Litva, Estónsko, Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Moldavsko, Gruzínsko, Slovinsko, Chorvátsko, Švédsko a Fínsko, ale aj zástupcovia NATO, Rady Európy a zoskupenia GUAM, ako aj podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Rusko sa na samite nezúčastňuje.

Očakáva sa, že lídri po skončení rokovania podpíšu spoločnú deklaráciu potvrdzujúcu záväzok k podpore nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a vymedzujúcu rámec pre medzinárodnú politiku voči Krymu.

Samit sa koná v čase, keď si Ukrajina pripomína 30. výročie získania nezávislosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko