Na hlavný obsah

Hotelieri vítajú nový covid automat, žiadajú však odklad účinnosti nových vyhlášok

Skoršie zavedenie by mohlo vyvolať zmätok.

Hotelieri vítajú nový covid automat, žiadajú však odklad účinnosti nových vyhlášok
Na snímke horský hotel Sliezsky dom v nadmorskej výške 1 670 metrov vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) privítala nový covidový automat, ktorý v utorok (10. 8.) schválila vláda. Ocenila najmä cieľ zabrániť plošnému zatváraniu prevádzok. Žiadajú však odklad účinnosti nových vyhlášok.

„Pozitívne vnímame predovšetkým jeho zjednodušenie na päť fáz a rovnako aj regionálny prístup k nastaveniu podmienok,“ uvádza asociácia v tlačovej správe.

Vzhľadom na aktuálnu turistickú sezónu, ktorá zaznamenala výrazný prepad zahraničných turistov najmä pre prijaté protipandemické opatrenia a povinnú karanténu pre nezaočkovaných, žiadajú, aby nové vyhlášky úradu verejného zdravotníctva vstúpili do platnosti najskôr od 1. septembra.

„Dôvodmi na odklad účinnosti nových vyhlášok sú chýbajúce informácie pre prevádzkovateľov o spôsobe výberu a zabezpečenia protokolu, potreba vopred informovať turistov, ktorí majú naplánované a zaplatené pobyty a dovolenky na Slovensku, ale aj chýbajúca IT podpora pri overovaní elektronických covid pasov,“ zdôrazňuje AHRS.

Podľa AHRS by skoršia účinnosť vyhlášok mohla spôsobiť zmätok a neistotu turistov a ďalšie ekonomické škody pre cestovný ruch, ktorý je sektorom najviac postihnutým pandémiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko