Na hlavný obsah

Hurikán Grace zabíjal v Mexiku, Henri dosiahol USA

Medzi obeťami v Mexiku sú aj deti.

Hurikán Grace zabíjal v Mexiku, Henri dosiahol USA
Škody spôsobené hurikánom Grace v Mexiku. Foto: TASR/AP

Hurikán Grace, ktorý zasiahol pobrežie Mexika, si podľa tamojších úradov dosiaľ vyžiadal najmenej osem ľudských životov. Medzi obeťami sú aj deti. Po záplavách a zosuvoch pôdy sú nezvestné ďalšie 3 osoby.

Hurikán zasiahol Mexiko tento týždeň už druhýkrát. Vo štvrtok (19. 8.) sa prehnal polostrovom Yucatán, no neskôr sa v Mexickom zálive zvrtol a opäť zamieril k pevnine. Tam búrka 3. kategórie zasiahla rybárske mestečká a turistické strediská.

Americké Národné stredisko pre hurikány (NHC) uviedlo, že Grace, ktorý predtým dosahoval rýchlosť vetra až 205 kilometrov za hodinu, postupne slabne na tropickú búrku, pretože smeruje cez vnútrozemie k vysokému pohoriu.

Iný hurikán, Henri, zasiahol v sobotu (21. 8.) večer severovýchodné pobrežie Spojených štátov. Milióny ľudí na Long Islande a v južnej časti Nového Anglicka sa pripravovali na povodne, vyvrátené stromy a rozsiahlejšie výpadky elektriny.

Meteorológovia rozšírili výstrahy pred hurikánom aj pre štát Connecticut a niektoré oblasti Massachusetts. Obyvateľov New Yorku varovali, aby sa radšej pripravili na najhoršie, pretože silný dážď, vietor a búrky spôsobené hurikánom Henri môžu byť rovnako zničujúce ako extrémny hurikán Sandy v roku 2012.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet