Na hlavný obsah

Hurikán Ida s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu už dorazil na pobrežie Louisiany

Považujú ho za jeden z najsilnejších za posledných 170 rokov.

Hurikán Ida s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu už dorazil na pobrežie Louisiany
Zápchy na diaľnici spôsobené evakuáciou ľudí pred prichádzajúcim Hurikánom Ida. Foto: TASR/AP

Pobrežie amerického štátu Louisiana zasiahol hurikán Ida, ktorý meteorológovia označujú za mimoriadne nebezpečný a za jeden z najsilnejších za posledných 170 rokov.

Živel udrel na mesto Port Fourchon, ktoré leží niekoľko desiatok kilometrov od New Orleans. Oznámilo to v nedeľu (29. 8.) americké Národné hurikánové centrum (NHC). Silný vietor začal pôsobiť na niektoré časti pobrežia Louisiany už ráno a zhruba 100 000 domácností zostalo bez elektriny, uviedla agentúra AP.

Vláda v Louisiane vyhlásila núdzový stav a radnica New Orleans vyhlásila v piatok (27. 8.) povinnú evakuáciu niektorých častí mesta. Úrady obyvateľov vyzvali, aby buď opustili svoje domovy, alebo aby ich riadne zabezpečili a schovali sa na najbezpečnejšie miesto.

Odporučili im, aby si vytvorili zásoby na tri dni. „Prvých 72 hodín je na vás, záchranári sa k vám v prvých troch dňoch dostanú len ťažko,“ povedal Collin Arnold z neworleanského centra pre mimoriadne udalosti.

Ida je na päťbodovej Saffirovej-Simpsonovej škále hurikánom štvrtej kategórie, sprevádza ju vietor s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu. Úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali doma, v niektorých oblastiach nariadili povinnú evakuáciu.

Hurikán Ida udrel presne 16 rokov po hurikáne Katrina, ktorý si v rovnakej oblasti vyžiadal viac ako 1 880 obetí na životoch a spôsobil rozsiahle materiálne škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet