Na hlavný obsah

Hurikán Ida sa blíži k pobrežiu USA. Na Kube spôsobil zosuvy pôdy

Meteorológovia mu predpovedajú silu štvrtej kategórie.

Hurikán Ida sa blíži k pobrežiu USA. Na Kube spôsobil zosuvy pôdy
Hurikán Ida na Kube. Foto: SITA/AP

Hurikán Ida by mohol zosilnieť na ako „extrémne nebezpečný“ hurikán štvrtej kategórie z piatich, keď zasiahne juh Spojených štátov. Varovali pred tým v noci na sobotu (28. 8.) podľa agentúry AFP americkí meteorológovia.

Predchádzajúce varovania hovorili o tom, že pri postupe Mexickým zálivom k americkému pobrežiu Ida výrazne naberie na sile a zmení sa až na hurikán tretej kategórie. V nedeľu (29. 8.) či v pondelok (30. 8.) by pritom mala Ida udrieť aj na mesto New Orleans, ktoré už v roku 2005 zdevastoval hurikán Katrina.

Ida má zasiahnuť najmä štáty Louisiana a Mississippi a sprevádzať ju má vietor s rýchlosťou presahujúcou 200 kilometrov za hodinu, varovali v piatok (27. 8.) meteorológovia. „Hurikán Ida by mohol udrieť na zemi ako hurikán kategórie štyri a následne sa stať extrémne nebezpečným“, varovalo americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

Pôvodne tropická búrka Ida v piatok večer SELČ zosilnela na hurikán prvej kategórie a zasiahla Kubu. Na juhovýchodnom pobreží krajiny spôsobil hurikán zosuvy pôdy.

V hlavnom meste Havana evakuovali tisíce ľudí a pozastavili tam premávku hromadnej verejnej dopravy, približuje agentúra DPA. NHC predpovedalo zvýšenie hladiny mora do 1,8 metra nad bežnou úrovňou na Ostrove mládeže a na Jamajke a Kajmaních ostrovoch varovalo pred „život ohrozujúcimi prudkými dažďami, povodňami a zosuvmi pôdy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet