Na hlavný obsah

Hurikán Ida zosilnel na štvrtý stupeň a blíži sa k Louisiane, oblasti evakuujú

Hurikán Nora medzitým udrel na mexické pobrežie.

Hurikán Ida zosilnel na štvrtý stupeň a blíži sa k Louisiane, oblasti evakuujú
Satelitný snímok ukazuje búrkovú aktivitu pri americkom pobreží. Vľavo hurikán Nora a vpravo hore hurikán Ida. Foto: SITA/AP

Búrka Ida, ktorá sa blíži k americkému štátu Louisiana, v rýchlom slede zosilnela na hurikán tretej a vzápätí na hurikán štvrtej kategórie. Vietor dosahuje rýchlosť 185 kilometrov za hodinu a meteorológovia očakávajú, že čoskoro presiahne 200 kilometrov za hodinu. Oznámilo to v nedeľu (29. 8.) americké Národné stredisko pre hurikány (NHC).

Ida sa blíži k americkému pobrežiu z Mexického zálivu a je teraz asi menej ako 170 kilometrov južne od ústia rieky Mississippi.

Záchranné služby začali otvárať evakuačné centrá. NHC predpovedá, že sila vetra môže dosiahnuť až 209 kilometrov za hodinu.

Agentúra AP upozornila, že nemocnice sú vzhľadom na koronavírusovú pandémiu takmer plné a že centrá pre evakuovaných ešte zvýšia riziko ďalšieho šírenia nákazy.

V Mexiku vyčíňa hurikán Nora

K západnému pobrežiu Mexika dorazil hurikán Nora, ktorý podľa NHC môže v štáte Jalisco spôsobiť bleskové povodne a zosuvy pôdy.

Hurikán Nora v oblasti Tichého oceánu je teraz na päťstupňovej škále sily hurikánov na najslabšom stupni a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 129 kilometrov za hodinu. Videá na sociálnych sieťach ukázali, ako živel rúbal stromy a ako silný dážď rýchlo zaplavil ulice, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet