Na hlavný obsah

Hurikán Ida zoslabol, má však svoju prvú obeť

Bez elektriny je takmer celé mesto New Orleans.

Hurikán Ida zoslabol, má však svoju prvú obeť
Škody po hurikáne Ida v americkom meste New Orleans (Louisiana). Foto: SITA/AP

Hurikán Ida, ktorý v nedeľu (29. 8.) dorazil nad americký štát Louisiana ako hurikán štvrtej kategórie, si vyžiadal prvú obeť a postupne zoslabol na najnižší prvý stupeň. Stále ho ale sprevádza vietor o sile 165 km za hodinu a výdatné zrážky.

Bez dodávok elektriny už je podľa televízie CNN v štátoch Mississippi a Louisiana milión klientov, vrátane celého mesta New Orleans. Elektrinu v New Orleans majú len tí, ktorí majú vlastné generátory.

Ida zasiahla štát Louisiana v nedeľu okolo poludnia miestneho času ako hurikán druhej najvyššej kategórie z päťbodovej škály. Sprevádzal ju vietor s rýchlosťou až 240 kilometrov za hodinu. Vo štvrtej kategórii sa udržala nad pevninou asi šesť hodín, čo je podľa CNN relatívne dlho.

Napríklad minuloročný hurikán Laura, ktorý zasiahol aj Louisianu, sa v rovnakej kategórii udržal len tri hodiny. Neskôr Ida ďalej zoslabla na kategóriu dve a postupuje ďalej na sever, v ďalších dňoch sa má stočiť na severovýchod.

Pre silný vietor zostalo už bez prúdu asi milión odberateľov, z toho väčšina v Louisiane (941 100) a zvyšok v Mississippi. V Louisiane oznámili úrady aj prvé úmrtia v dôsledku pádu stromu.

Silný vietor tiež poničil dve nemocnice v okrese Lafourche Parish na juhu Louisiany, v ktorých sú aj pacienti s covidom. Podľa agentúry AP spôsobil víchor v nemocnici v obci Cut Off na juhu značné škody, poškodil strechu, no nikomu z pacientov ani personálu sa nič nestalo.

V tom istom okrese je tiež poškodené jeho hlavné vodovodné potrubie, takže niektoré časti okresu sú bez dodávok vody.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil v postihnutých oblastiach stav veľkej katastrofy, čo umožní tamojším úradom čerpať federálnu pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet