Na hlavný obsah

Inšpekcia preverí masívny úhyn rakov a rýb po znížení hladiny Gabčíkova

Minister Budaj predpokladá, že raky doplavilo z Rakúska.

Inšpekcia preverí masívny úhyn rakov a rýb po znížení hladiny Gabčíkova
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prešetruje masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo – Hrušovská zdrž. Pre TASR to uviedla hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Na úhyn rakov na Dunaji upozornil Denník N. Za úhyn podľa neho môže Vodohospodárska výstavba (VV), ktorá pár dní predtým testovala novú pravú plavebnú komoru na vodnom diele Gabčíkovo. Zdrž Hrušov, nachádzajúca sa v Chránenom vtáčom území Dunajské luhy, je jeho súčasťou. VV následne úroveň vody opäť zvýšila, čo mohlo zapríčiniť odplavenie mŕtvych živočíchov po prúde rieky.

Inšpekcia dostala v utorok (3. 8.) občiansky podnet vo veci úhynu rýb a rakov. V stredu (4. 8.) vykonal odbor inšpekcie ochrany vôd Inšpektorátu životného prostredia Bratislava obhliadku miesta, priblížila Lesná. Prípad zároveň vyšetruje aj odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny inšpektorátu životného prostredia.

„Keďže sa tento prípad vyšetruje, bližšie informácie momentálne nemôžeme poskytnúť,“ poznamenala Lesná.

Minister predpokladá, že uhynuté raky doplavilo z Rakúska

Ministerstvo životného prostredia predpokladá, že uhynuté raky, ktoré sa objavili na Dunaji v lokalite Hrušovská zdrž, doplavilo z Rakúska. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok (5. 8.) uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Ozrejmil to tým, že raky neboli nikdy videné v zátoke pred Gabčíkovom.

„Nevidíme žiadnu ekologickú katastrofu, nevidíme žiadnu príčinu. Predpokladáme, že tieto nálezy sú zahraničného pôvodu,“ povedal Budaj.

Minister dodal, že podľa jeho informácií VV pri testovaní novej plavebnej komory v Gabčíkove postupovala podľa presného technologického plánu. „Pokiaľ nič iné nerobili, než majú robiť, nemohli sa tam zjaviť nejaké uhynuté raky,“ podotkol Budaj. Dodal, že vodohospodári zisťujú, čo sa stalo a odkiaľ sa tam raky vzali. V okolí Bratislavy je však uhynutý druh rakov neznámy.

O uhynutých rybách, ktoré mali byť vyplavené spolu s rakmi, Budaj nič nevie. „Mne hovorili z Vodohospodárskej výstavby iba o rakoch,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko