Na hlavný obsah

Izrael kritizuje poľský zákon, ktorý obmedzí nárok na majetok zhabaný po vojne

Krajina odkázala, že poškodzuje pamiatku obetí holokaustu.

Izrael kritizuje poľský zákon, ktorý obmedzí nárok na majetok zhabaný po vojne
Na archívnej snímke dievča kladie na koľajnice tabuľku počas Pochodu živých z hlavného koncentračného tábora v Auschwitzi do tábora smrti v Birkenau. Foto: TASR/AP

Poľský parlament v stredu (11. 8.) schválil nový zákon, ktorý účinne ukončí väčšinu zákonných nárokov na nehnuteľnosti skonfiškované po druhej svetovej vojne, čo vyvolalo ostrú kritiku zo strany Izraela.

Predmetný zákon stanovuje 30-ročný časový limit na vznesenie námietok proti konfiškáciám majetku, ktoré vo väčšine prípadov vykonali komunistické úrady.

„Odsudzujem legislatívu schválenú dnes (v stredu, pozn. red.) v poľskom parlamente, ktorá poškodzuje pamiatku holokaustu a práva jeho obetí. Budem naďalej vystupovať proti akýmkoľvek pokusom o prepisovanie histórie,“ uviedol izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Zákon ešte predtým, ako vstúpi do platnosti, poputuje na konečné schválenie poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

Zástancovia zákona tvrdia, že zaistí väčšiu prehľadnosť o vlastníckych právach a odstráni neustály problém s korupciou a podvodnými nárokmi založenými na sfalšovaných dokumentoch.

Nedostatočný reštitučný zákon

Aj keď sa daný zákon vzťahuje na židovských aj nežidovských bývalých vlastníkov nehnuteľností a na ich dedičov, aktivisti tvrdia, že židovských vlastníkov to postihne neprimerane, pretože často meškali so vznesením nárokov na vrátenie majetku.

V druhej svetovej vojne zahynulo šesť miliónov Poliakov, z toho polovica židovského pôvodu. Komunistické úrady po vojne znárodnili obrovské množstvo nehnuteľností, ktoré boli často opustené, pretože ich majitelia zahynuli alebo utiekli.

Po páde komunistického režimu v Poľsku v roku 1989 krajina neprijala dostatočne vyčerpávajúci reštitučný zákon podobne ako iné krajiny v strednej a východnej Európe, píše AFP, čo prinútilo jednotlivcov obrátiť sa v tejto veci na súdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet