Na hlavný obsah

Izrael vyžaduje zelený covidový pas od všetkých osôb starších ako tri roky

Krajina registruje najviac nových prípadov od februára.

Izrael vyžaduje zelený covidový pas od všetkých osôb starších ako tri roky
Na ilustračnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett (vľavo) robí sprievod svojej matke Mirne Bennettovej, ktorá dostáva tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Izrael po novom vyžaduje pred vstupom do vnútorných priestorov zelený covidový pas od všetkých osôb starších ako tri roky. Ľudia, ktorí sa nedali zaočkovať, hoci na to majú nárok, si testy musia platiť sami. Krajina registruje najvyšší denný nárast nových prípadov od februára.

Ak sa situácia nezlepší, vláda zvažuje prísny lockdown. Len z desiatich krajín nemusia cestujúci ísť po príchode do Izraela do karantény. Slovensko medzi nimi nie je.

Plne zaočkovaných je viac ako polovica obyvateľov

Päťdesiatšesť percent Izraelčanov dostalo obe dávky očkovania proti koronavírusu, zhruba milión aj tretiu. Krajina postupuje vo vakcinácii podpornou treťou dávkou u osôb nad 50 rokov a zdravotníckych pracovníkov, no napriek tomu denne hlási okolo 8 000 nových prípadov koronavírusu. Približne 600 pacientov vo vážnom alebo kritickom stave je hospitalizovaných.

Splnomocnenec izraelskej vlády pre pandémiu Salman Zarka pre denník Jerusalem Post povedal, že najkritickejšie budú nasledujúce dva týždne do 6. septembra, keď židia oslavujú sviatok roš hašana. Ak sa rast nových prípadov nezníži, bude podľa neho potrebný prísny lockdown s obmedzením pohybu do 100 metrov od bydliska.

Premiér Bennett vyjadril znepokojenie

Premiér Naftali Bennett pripomenul, že predchádzajúce uzávery stáli krajinu takmer 53 miliárd eur a ak by došlo k ďalšej, izraelskému rozpočtu môžu chýbať prostriedky na zabezpečenie základných potrieb obyvateľstva.

Od stredy (18. 8.) preto vláda vyžaduje povinnosť preukázať sa negatívnym antigénovým testom nie starším ako 24 hodín aj od detí vo veku 3 – 11 rokov. A to pri vstupe do reštaurácií, múzeí, knižníc alebo fitnescentier. Obmedzuje sa aj počet osôb v nákupných centrách a obchodoch väčších než 100 štvorcových metrov.

Zhruba miliónu Izraelčanov, ktorí sa nedali zaočkovať, hoci spĺňajú podmienky vakcinácie, nebude zdravotná poisťovňa testy hradiť.

Školy sa napriek zhoršeniu pandemickej situácie v krajine otvoria. V mestách a regiónoch so zaočkovanosťou nad 70 percent bude prebiehať prezenčná výučba, v mestách so zlou pandemickou situáciou však budú žiaci na druhom stupni základných škôl odkázaní na online výučbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet