Na hlavný obsah

Japonsko pozastavilo očkovanie časťou vakcín od Moderny pre správy o kontaminácii

Spoločnosť to označila za preventívne opatrenie.

Japonsko pozastavilo očkovanie časťou vakcín od Moderny pre správy o kontaminácii
Na archívnej snímke z 30. júna 2021 zdravotná sestra počas očkovania vakcínou od spoločnosti Moderna v Tokiu. Foto: TASR/AP

Japonsko stiahlo 1,63 milióna dávok vakcíny proti koronavírusu od americkej firmy Moderna pre správy o kontaminácii preparátu v niektorých ampulkách.

Vo štvrtok (26. 8.) o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na japonskú vládu.

Podľa japonského ministerstva zdravotníctva bol v niektorých dávkach šarže zahŕňajúcej asi 560 000 ampuliek nájdený „cudzí materiál“.

Spoločnosť Takeda Pharmaceutical, ktorá vakcínu v Japonsku predáva a distribuuje, uviedla, že problém pravdepodobne vznikol na jednej z výrobných liniek v Španielsku. Stiahli sa tri dávky očkovacej látky z tej istej výrobnej linky.

„Moderna bola informovaná o drobných čiastočkách, ktoré boli odhalené v niektorých ampulkách vakcíny proti covidu,“ napísala firma vo vyhlásení.

Uviedla, že bude spolupracovať pri vyšetrovaní prípadu a že zatiaľ neboli zaznamenané žiadne ťažkosti s bezpečnosťou či účinnosťou látky. Pozastavenie očkovania je podľa Moderny len preventívnym opatrením.

Stav núdze v prefektúrach

Premiér Jošihide Suga vyhlásil, že japonskú očkovaciu kampaň táto správa nijako zásadne neovplyvní. Japonsko sa v súčasnosti potýka s najhoršou vlnou epidémie v súvislosti so šírením vysoko nákazlivým delta variantom.

Od piatka (26. 8.) bude v takmer polovici japonských prefektúr platiť stav núdze. V krajine sa zhruba 126 miliónov obyvateľov teraz pribúda vyše 20 000 nových prípadov denne. Plne zaočkovaných je asi 40 % populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet