Na hlavný obsah

Jaskyne v španielskej Malage zafarbili neandertálci pred viac ako 60 000 rokmi

Zistenia spred troch rokov potvrdil nový výskum.

Odborníci na obdobie praveku jednoznačne potvrdili, že stalagmity v španielskej jaskyni Ardales v Malage nafarbili pred viac ako 64 000 rokmi neandrtálci, napísala agentúra AFP.

Hoci sú neandrtálci často považovaní za trochu primitívnych príbuzných súčasného človeka, už skoršie výskumy ukázali, že používali farby a vytvárali umenie.

Od zverejnenia štúdie z roku 2018, ktorá pripisovala nanášanie farby na báze červeného okru na monumentálne stalagmitové stĺpy v Ardales práve neandrtálcom, vec nedávala archeológom spať.

Neandertálci sa do jaskyne vracali v priebehu niekoľko tisíc rokov

Záver, že stalagmity zafarbili neandrtálci, podopieralo datovanie, podľa ktorého je dielo staré najmenej 64 800 rokov. Pochádza tak z obdobia, keď moderný človek ešte európsky kontinent neosídlil. Lenže iný vedecký článok tvrdil, že pigmenty na stalagmitoch vznikli prirodzene, keď sa na nich usadzovali oxidy železa.

Autori nového výskumu, ktorého závery boli publikované vo vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) ale dokázali, že kvaple boli pokryté farbivom na báze okru. Ďalšie skúmanie ukázalo, že išlo o niekoľko rôznych farbív, ktoré boli nanášané v rôznych obdobiach počas dlhého časového rozpätia.

To podľa Francesca d’Errica z univerzity v Bordeaux, spoluautora výskumu, podporuje hypotézu, že neandrtálci sa do jaskyne vracali v priebehu niekoľkých tisíc rokov a pokrývali stalagmity pigmentami.

Význam zafarbenia zostáva záhadou

„Možno to nemôžeme tak celkom nazvať umením“ podotýka d´Errico. Avšak nanášanie pigmentu na stalagmitové útvary podľa neho ukazuje na zmysel pre symbolické správanie. Aký je význam zafarbených stalagmitov, zostáva záhadou.

D’Errico vysvetľuje, že jaskyne boli často obývané pri vstupe, zatiaľ čo do ich odľahlejších častí sa človek vydával, aby sa umelecky vyjadril alebo sa venoval aktivitám, ktoré nezanechali žiadne stopy.

Neandrtálci vymreli pred niekoľkými desiatkami tisíc rokov. Renomovaný vedecký magazín Science vo februári roku 2018 vytlačil fotografie jaskynných malieb, ktoré títo pravekí ľudia vytvorili na území súčasného Španielska. Výtvarné zobrazenia, staré najmenej 64 000 rokov, zahŕňali napríklad obrys ruky, geometrické tvary i vyobrazenie zvierat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet