Na hlavný obsah

Je jedinečný svojho druhu na Slovensku. Nový prístroj vyšetrí viac pacientov

Jeho cena je viac ako dva milióny eur.

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) má nový MR prístroj. Je jedinečný svojho druhu na Slovensku. Vďaka nemu budú vyšetrenia kratšie a diagnostika presnejšia. Pomôže pacientom s rôznymi ochoreniami, vrátane nádorových.

Magnetická rezonancia umožňuje vyšetriť všetky orgány v tele. S prístrojom novej generácie to bude rýchlejšie, šetrnejšie a kvalitnejšie.

„Predovšetkým to má význam u onkologických pacientov, vieme zobraziť od hlavy po päty celého pacienta. Hľadáme vzdialené metastázy, čo sme predtým museli robiť zvlášť v niekoľkodňových intervaloch. Zvlášť hlavu, potom zvlášť hrudník, dnes to vieme robiť v jednom sedení, v priebehu približne 30 minút,“ vysvetľuje Štefan Pavlík, primár rádiologického oddelenia NÚDCH.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemocnica kúpila prístroj za vyše dva milióny eur. Peniaze jej pridelil rezort zdravotníctva.

„Žiadostí na kapitálové výdavky je veľa, my sa snažíme nejakým rozumným spôsobom to deliť tak, aby sa kvalita zdravotnej starostlivosti zvyšovala aj vzhľadom na regióny. Verím, že v skorej dobe, v najbližších rokoch, budeme môcť vybaviť aj iné pracoviská,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Národný ústav detských chorôb slúži všetkým slovenským pacientom, a preto ak dieťaťu z ktoréhokoľvek regiónu, lekár indikuje vyšetrenie na magnetickej rezonancii, môže ho absolvovať aj tu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko