Na hlavný obsah

Johnson a Biden sa dohodli na virtuálnom samite G7

Rokovať budú o Afganistane budúci týždeň.

Johnson a Biden sa dohodli na virtuálnom samite G7
Na ilustračnej snímke britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden.

Virtuálny samit vodcov krajín G7 o situácii v Afganistane sa uskutoční budúci týždeň, dohodli sa v utorok (17. 8.) americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson. Oznámil to Biely dom, ktorý cituje agentúra AFP.

„Dohodli sa, že budúci týždeň sa uskutoční virtuálne stretnutie lídrov G7, s cieľom prediskutovať spoločnú stratégiu a prístup,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Biden a Johnson diskutovali aj o potrebe úzkej spolupráce medzinárodného spoločenstva v súvislosti s „poskytovaným humanitárnej pomoci a podpory pre utečencov a iných zraniteľných Afgancov,“ pokračuje vyhlásenie Bieleho domu.

Kancelária predsedu britskej vlády skôr v utorok informovala, že Johnson svoj úmysel virtuálne zvolať vedúcich predstaviteľov krajín G7 telefonicky tlmočil nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

„Je potrebné dohodnúť sa na spoločných medzinárodných normách v oblasti ľudských práv, ktoré bude musieť dodržiavať akákoľvek budúca vláda Talibanu v Afganistane,“ píše sa v utorkovom vyhlásení Johnsonovej kancelárie.

Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu (15. 8.) afganské hlavné mesto Kábul prekvapujúco ľahko a zvrhli vládu, ktorú dve desaťročia vojensky podporovali Spojené štáty a aliancia NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet