Na hlavný obsah

Juhozápad Francúzska uzatvára pláže, dôvodom sú toxické mikroriasy

Spôsobujú dýchacie ťažkosti, kašeľ či nevoľnosť.

Juhozápad Francúzska uzatvára pláže, dôvodom sú toxické mikroriasy
Pláže v Bierritz už v tomto roku zažili uzávery aj z dôvodu pandémie. Foto: TASR/AP

Juhozápadné pobrežie Francúzska v uplynulých dňoch zaplavili toxické mikroriasy, ktoré môžu spôsobiť dýchacie ťažkosti a príznaky podobné chrípke. Prímorské mestá preto v nedeľu (8. 8.) uzavreli pláže a zakázali plávanie v mori, informovala agentúra AFP.

Plavci, surfari i návštevníci pláží sa v posledných dňoch sťažovali na problémy s dýchaním, kašeľ, svrbenie očí a nevoľnosť. Pláže preto načas uzavrelo aj letovisko Biarritz.

„Je to prvýkrát, čo sa tieto riasy v Biarritzi objavili,“ uviedla radnica tohto prímorského letoviska. Mesto odvtedy pláže opäť otvorilo, regionálne stredisko ministerstva zdravotníctva (ARS), ktoré mikroriasy analyzovalo, však situáciu pravidelne monitoruje a miestne úrady nevylučujú ďalšie uzávery.

Problémom je, že príznaky otravy sú podobné covidu

Príznaky otravy sú podľa starostu neďalekej obce Bidart Emmanuela Alzuriho „mierne a sami prejdú“. Sú ale podobné príznakom ochorenia COVID-19, čo u ľudí vzbudzuje otázky, píše AFP. „Osoby s týmito príznakmi momentálne žiadame, aby sa najskôr nechali otestovať na koronavírus, a ak sú negatívne, aby zašli k doktorovi,“ uviedol Alzuri.

Mikroriasy, ktoré pokrývajú bežné morské riasy i kameňolomy pri pobreží, sa „uvoľnia vlnobitím a nachádzajú sa vo vode, niekedy aj na jej povrchu. Cytotoxín, ktorý obsahujú, sa môže prenášať aj vzduchom alebo vodnou triešťou,“ povedal šéf zdravotníckej sekcie mimovládnej organizácie Surfrider Foundation Marc Valmassoni. Podľa neho za častejší výskyt týchto rias, bežne sa vyskytujúcich v teplejších tropických vodách, môžu zmeny klímy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet