Na hlavný obsah

Kauza zneužívania chovancov v zariadení Čistý deň stále nie je uzavretá

Susedná budova však slúži na pomoc sociálnym pracovníkom.

Kauza zneužívania chovancov v zariadení Čistý deň stále nie je uzavretá
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (vľavo) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič počas prehliadky centra sociálnych služieb v Galante. Foto: TASR

Ani po piatich rokoch od odhalenia nie je kauza Čistý deň definitívne uzavretá. Informácie o možnom zneužívaní a zanedbávaní chovancov v resocializačnom zariadení v Galante vyplávali na povrch v roku 2016.

Za múrmi niekdajšieho zariadenia Čistý deň v súčasnosti namiesto mladých závislých nachádzajú pomoc sociálni pracovníci s duševnými problémami. Centrum je prvé svojho druhu u nás, ročne pomôže 250 klientom.

„Na tomto mieste môžeme vidieť prechod medzi temnou minulosťou a veľmi svetlou budúcnosťou. Spomeňme si na zneužívanie chovancov v zariadení, ktorí potrebovali pomoc, na okupáciu verejného majetku, na napomáhanie zločinu zo strany vlády. Toto výmenou vlád skončilo a dnes toto miesto symbolizuje práve svetlu budúcnosť,“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) pri piatkovej (13. 8.) návšteve zariadenia.

Zatiaľ čo v jednej budove už tretí rok bežia nové projekty, hneď v budove cez cestu ceduľa naďalej hlási, že v nej stále sídli Čistý deň. Budovu síce vlastní Trnavský kraj, no dosiaľ sa k nej nevie dostať. Situáciou sa zaoberá aj súd.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny