Na hlavný obsah

Keňa zaznamenala rekordný počet samovrážd za tri mesiace

Muži sú vraj náchylnejší k rozhodnutiu vziať si vlastný život.

Keňa zaznamenala rekordný počet samovrážd za tri mesiace
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keňa zaznamenala od apríla do júna rekordný počet samovrážd. Život si vzalo takmer 500 ľudí, čo je vysoko nad každoročným priemerom, informoval denník The Guardian.

Za tri mesiace si siahlo na život 483 ľudí, najmladší mal deväť rokov a najstarší 76. Z dokumentu kenského ministerstva zdravotníctva vyplýva, že krajina každý rok zaznamená v priemere 317 samovrážd.

Štatistika vyvolala veľké znepokojenie. Tamojšie úrady teraz volajú po naliehavej potrebe opatrení. Neuviedli ale, čo za strmým nárastom môže stáť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že mnoho samovrážd sa odohráva impulzívne vo chvíľach krízy s poruchou schopnosti zvládať životné stresy, ako sú napríklad finančné problémy, rozchod s partnerom alebo chronická bolesť či choroba.

Kenská národná komisia pre ľudské práva (KNCHR) vlani informovala, že v rokoch 2015 až 2018 sa o samovraždu pokúsilo 1 442 Keňanov. Tento počet je ale len konzervatívnym odhadom, pretože sa vždy nahlási len zlomok prípadov.

Niet úniku

Organizácia spája nárast s duševnými problémami, spôsobenými nedostatkom sociálno-ekonomických istôt. Uviedla tiež, že samovražda je často „poslednou možnosťou a cestou úniku pre jedincov s neriešenými duševnými problémami„.

„Výskum ukázal, že štrukturálne príčiny duševných chorôb, ako je extrémna chudoba, nedostatok príležitostí na zlepšenie postavenia v spoločnosti a diskriminácia, zvyšujú pravdepodobnosť samovraždy,“ uviedla KNCHR.

Podľa komisie zlyhali aj preventívne opatrenia, ktoré sa nezameriavajú na tieto príčiny, ale využívajú menej efektívne prístupy vrátane represií. Napríklad kenský trestný zákonník stanovuje, že každý, kto sa pokúsi o samovraždu, pácha priestupok.

Podľa KNCHR je u mužov až štyrikrát väčšie riziko spáchania samovraždy ako u žien.

Celosvetovo si každý rok vezme život zhruba 703 000 ľudí, pričom WHO uvádza, že samovražda bola v roku 2019 štvrtou najčastejšou príčinou úmrtia medzi ľuďmi vo veku 15 až 29 rokov. Boj s týmto problémom komplikuje tabu, ktoré samovraždu obklopuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet