Na hlavný obsah

Kladivár Lomnický nepostúpil do finále: Je to premárnená príležitosť

Pred piatimi rokmi sa mu darilo viac.

Kladivár Lomnický nepostúpil do finále: Je to premárnená príležitosť
Na snímke slovenský kladivár Marcel Lomnický v kvalifikácii na OH 2020. Foto: TASR

Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa neprebojoval do finále na OH 2020 v Tokiu. V pondelkovej (2. 8.) kvalifikácii obsadil výkonom 72,52 m 24. miesto. Na postup do finálovej dvanástky bolo treba hodiť aspoň 75,73 m.

Lomnický mal tri pokusy – 72,52 m zaznamenal v tom treťom. V prvom hodil 71,17 m, druhý pokus mal neplatný. Vo svojej B-skupine skončil na 12. priečke. Tridsaťštyriročný slovenský reprezentant tak nedokázal napodobniť svoj výkon z OH 2016 v Riu de Janeiro, kde postúpil do kladivárskeho finále a vybojoval piate miesto (75,97).

Najdlhším pokusom sa v eliminácii prezentoval Poliak Wojciech Nowicki, ktorý poslal svoje kladivo do vzdialenosti 79,78 m. Druhý najlepší pokus predviedol Američan Rudy Winkler (78,81), tretí bol Nór Eivind Henriksen (78,79). Z favoritov vypadli Maďar Bence Halász i Bielorus Ivan Tichon. Kvalifikačný limit bol 77,50 m. Finále, kam sa prebojovalo dvanásť najlepších kladivárov, je na programe v stredu (4. 8.) o 13.15 h SELČ.

Hovoril o skvelej forme

Výkon Lomnického, ktorý avizoval, že je fyzicky pripravený lepšie ako pred Riom, bol najhorší v sezóne, a tak mu zostalo len sklamane konštatovať: „Je to premárnená príležitosť.“

„Bol to najhorší výkon sezóny a s tým nemôžem byť vôbec spokojný. Najmä preto, že som sa cítil veľmi dobre a formu som mal lepšiu, ako pred mesiacom pred MSR, keď som si hodil osobák. Je to škoda,“ povzdychol si po nevydarených pretekoch.

Tridsaťštyriročný kladivár sa predstavil na svojej tretej olympiáde. Debutoval v Londýne 2012, kde obsadil nepostupové 15. miesto. Oveľa viac sa mu darilo v Riu. Pred pondelkovou súťažou v Tokiu si veril a hovoril o vrcholnej forme. Na Olympijskom štadióne ju však v trojkolovej kvalifikácii neukázal.

Sklamanie navždy

„Je to škoda. Je to zradná kvalifikácia, človek má len tri hody. Pri prvom aj treťom, ktoré som hodil do stredu výseče, som zachytil rúčkou klietku, ktorá bola zle postavená.

Ale aj napriek tomu boli tie hody relatívne voľné a aj keď mi to zobralo pár centimetrov, a keby aj meter, na finále by to nestačilo. Jediný hod, v ktorom som sa dokázal uvoľniť, bol druhý, ktorý išiel mimo výsek. Ak by bol platný, dodal by mi viac sebavedomia a možno by to dopadlo inak.“

Ďalšia olympijská šanca príde v Paríži. Lomnický sa o ňu chce pobiť, no uvedomuje si, že už bude o ďalšie tri roky starší: „Aj preto je to sklamanie navždy. Na olympiádach má človek len málo príležitostí na to, aby ukázal, čo je v ňom. Práve teraz som v najlepších kladivárskych rokoch a najviac sa mi darí. V Paríži už budem znovu starší. Takže je to určite premárnená príležitosť.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport