Na hlavný obsah

KĽDR obnoví dialóg s USA, avšak až po zrušení istých sankcií, hlási Južná Kórea

Spojené štáty sú ochotné stretnúť sa kedykoľvek a kdekoľvek

KĽDR obnoví dialóg s USA, avšak až po zrušení istých sankcií, hlási Južná Kórea
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un . Foto: TASR/AP

Severná Kórea požaduje zrušenie medzinárodných sankcií, ktoré jej zakazujú vyvážať kovy a dovážať rafinované ropné produkty a ďalší tovar. Pchjongjang to považuje za podmienku pre obnovu rokovaní o jadrovom odzbrojení so Spojenými štátmi, uviedli podľa agentúry Reuters v utorok (3. 8.) juhokórejskí zákonodarcovia.

Nerasty, alkohol či obleky

„Ako podmienku na opätovné otvorenie rokovaní Severná Kórea chce, aby jej Spojené štáty umožnili export nerastov a dovoz rafinovaných ropných produktov a iného potrebného tovaru,“ povedal člen juhokórejského parlamentného výboru pre spravodajskú činnosť Ha Tche-kung.

„Na otázku, aký ďalší tovar potrebujú najviac, uviedli, že ide o vysoko kvalitné alkoholické nápoje a obleky. A to nielen pre osobnú potrebu severokórejského vodcu Kim Čong-una, ale aj pre elitu v Pchjongjangu,“ dodal.

Na mŕtvom bode

Bezpečnostná rada OSN uvalila na KĽDR viacero sankcií pre severokórejský jadrový a balistický program – vrátane tých, ktoré obmedzujú obchodovanie s ropou, ale aj s uhlím.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price v utorok zopakoval, že Spojené štáty sú ochotné stretnúť sa so Severnou Kóreou „kedykoľvek a kdekoľvek bez predbežných podmienok“.

Severokórejský líder Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump sa v roku 2018 stretli na historickom summite v Singapure, po ich neúspešnom samite vo februári 2019 v Hanoji sa ale rokovania o jadrovom odzbrojení KĽDR ocitli na mŕtvom bode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet