Na hlavný obsah

Kombinácia AstraZenecy a mRNA vakcíny je účinná, uvádza dánska štúdia

V krajine od apríla neočkujú AstraZenecou.

Kombinácia AstraZenecy a mRNA vakcíny je účinná, uvádza dánska štúdia
Ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 britsko-švédskej firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Kombinácia prvej dávky očkovania proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca s druhou dávkou preparátov založených na technológii takzvanej mediátorovej RNA (mRNA) firiem Pfizer/BioNTech a Moderna poskytuje „dobrú ochranu“. Informovala o tom v pondelok (2. 8.) agentúra Reuters s odvolaním sa na štúdiu dánskeho Štátneho sérologického inštitútu (SSI).

Dánsko vylúčilo v apríli vakcínu Astrazeneca zo svojho očkovacieho programu pre správy o vzácnych, ale potenciálne nebezpečných krvných zrazeninách. Neskôr prestalo z rovnakého dôvodu očkovať aj jednodávkovou vakcínou americkej firmy Johnson&Johnson. Obe vakcíny sa vyrábajú pomocou podobnej technológie.

Účinnosť kombinácie vakcín je vysoká

Vyše 144 000 Dánov dostalo prvú dávku AstraZenecy. Následne im bola podaná druhá dávka proticovidovej vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech či Moderna. K podobnému riešeniu ako Dánsko pristúpilo aj Švédsko, Nemecko a Francúzsko.

„Štúdia ukázala, že 14 dní po kombinovanom očkovacom programe pokleslo riziko nákazy vírusom SARS-CoV-2 o 88 percent v porovnaní s nenaočkovanými jedincami,“ uviedol SSI. Podľa úradu je účinnosť kombinovaných vakcín vysoká. Z inej štúdie SSI vyplynulo, že dva týždne po podaní druhej dávky Pfizer a BioNTech klesá riziko nákazy o 90 percent.

Nie je jasné, či mix vakcín funguje aj proti delte

Výskum bol vykonaný medzi februárom a júnom, kedy v krajine dominovala mutácia alfa, prvýkrát objavená v Británii. Štúdia neuvádza, či má kombinácia vakcín rovnako vysokú účinnosť aj proti nákazlivejšej mutácii delta, ktorá je teraz v Dánsku prevažujúcim variantom.

Autori štúdie tiež neuviedli, či kombinácia vakcín znižuje riziko hospitalizácie alebo úmrtia v súvislosti s ochorením COVID-19. Nikto z jedincov, ktorí dostali dve dávky vakcín od iných výrobcov, nevyžadoval nemocničnú liečbu ani v dôsledku ochorenia COVID-19 neumrel.

V Dánsku, ktoré má viac ako 5,7 miliónov obyvateľov, úrady evidovali 318 805 potvrdených prípadov koronavírusu a 2551 úmrtí. Aspoň jednu dávku dostalo 72 percent Dánov, plne zaočkovaných je 55 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet