Na hlavný obsah

Komisár OSN pre utečencov zatiaľ neočakáva veľkú vlnu Afgancov v Európe

Nastane, ak utečenci nedostanú humanitárnu pomoc.

Komisár OSN pre utečencov zatiaľ neočakáva veľkú vlnu Afgancov v Európe
Na snímke davy ľudí snažiacich sa o útek na kábulskom letisku. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi neočakáva, že by Európu zaplavila veľká vlna utečencov z Afganistanu, pokiaľ ľudia utekajúci z tejto stredoázijskej krajiny dostanú zavčasu humanitárnu pomoc.

Rozsah prípadného hromadného úteku z Afganistanu bude závisieť iba od toho, ako brutálne sa radikálne hnutie Taliban rozhodne Afgancom vládnuť, povedal Grandi v piatok (20. 8.) pre taliansky denník Corriere della Sera. V noci na sobotu (21. 8.) si jeho vyjadrenia všimla nemecká tlačová agentúra DPA.

V prvom rade to budú predovšetkým štáty susediace s Afganistanom, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou zažijú nával utečencov, povedal Grandi. Mal na mysli najmä Pakistan a Irán, ale v menšom rozsahu aj Tadžikistan.

Je potrebné pomôcť susedom Afganistanu

Európskej únii podľa vysokého komisára pravdepodobne hrozí väčšie „riziko“ len vtedy, ak utečencom neposkytneme humanitárnu pomoc a oni sa z tohto dôvodu rozhodnú vo svojej ceste pokračovať ďalej, do Európy.

Na poskytovanie pomoci krajinám, ktoré susedia s Afganistanom, vyzval v piatok Európsku úniu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zvyšujúci sa počet afganských migrantov by totiž mohol predstavovať „vážny problém pre každého“, povedal Erdogan v telefonáte s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom.

Atény sa už nechali počuť, že by mohli začať posielať Afgancov späť do Turecka, ktoré grécki činitelia považujú za „bezpečnú“ krajinu pre migrantov.


   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet