Na hlavný obsah

Koniec rúškam v hromadnej doprave. Dáni opäť zmierňujú protipandemické opatrenia

V krajine je plne zaočkovaných takmer 63 percent populácie.

Koniec rúškam v hromadnej doprave. Dáni opäť zmierňujú protipandemické opatrenia
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Dánsko od soboty (14. 8.) ruší poslednú povinnosť nosenia rúšok. Ľudia ich už nebudú musieť mať na ústach a nose ani v prostriedkoch verejnej dopravy, oznámilo v piatok (13. 8.) dánske ministerstvo dopravy.

Ministerstvo sa v rozhodnutí odvoláva aj na značnú zaočkovanosť populácie severskej krajiny, ktorá má približne 5,8 milióna obyvateľov. V Dánsku je oboma dávkami zaočkovaných už 62,7 percenta obyvateľov.

„Sme teraz v situácii, keď je veľká časť obyvateľstva zaočkovaná a vraciame sa k bežnému životu. To znamená, že môžeme povedať zbohom rúškam v autobusoch, vlakoch a metre,“ povedal minister dopravy Benny Engelbrecht.

Pôvodne plánovali zrušenie povinnosti na 1. septembra. Dáni pritom museli rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy nosiť od vlaňajšieho 14. augusta.

Už v stredu (11. 8.) severské kráľovstvo zmiernilo odporúčanie ohľadom obmedzenia vzdialeností medzi ľuďmi. Krajina pritom eviduje okolo 1 000 nových prípadov infekcie.

„Máme teraz infekciu pod kontrolou naprieč spoločnosťou, pretože mnoho ľudí prijalo ponuku na očkovanie,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa dánskeho zdravotného úradu Helene Bilstedová Probstová.

Povinnosť nosiť rúško ešte zostáva na letiskách a v lietadlách, kde sa však režim riadi medzinárodnými pravidlami, pripomína agentúra AFP.

Návrat k normálu aj v Nórsku?

Návrat k normálnemu životu už čoskoro čaká tiež obyvateľov Nórska. Krajina vďaka spolupráci s EÚ získa navyše milión dávok vakcíny Moderna, čo do polovice septembra umožní očkovanie proti covidu všetkým záujemcom.

„Vďaka tejto dodávke sa môžu v prvých dvoch septembrových týždňoch nechať očkovať všetci dospelí nad 18 rokov. Znamená to, že Nórsko sa môže k normálnejšiemu každodennému životu vrátiť rýchlejšie,“ uviedla v piatok nórska premiérka Erna Solbergová.

Nórsky minister zdravotníctva Bent Höie povedal, že pokrok v očkovaní umožní aj normálny začiatok školského a akademického roka. Pre deti a študentov v triedach už nebudú platiť žiadne protiepidemické opatrenia, takže nebudú potrebné rúška ani dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Namiesto povinnej karantény po kontakte s infikovaným sa budú nanovo vyžadovať len testy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet