Na hlavný obsah

Koronavírusové štatistiky by mohli zahŕňať aj podiel očkovaných a neočkovaných

Rezort zdravotníctva pripustil rozšírenie.

Koronavírusové štatistiky by mohli zahŕňať aj podiel očkovaných a neočkovaných
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: SITA/AP

Pokyn reportovať údaje o tom, koľko ľudí ochorelo na koronavírus napriek tomu, že boli zaočkovaní, musí zadať Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) ministerstvo zdravotníctva.

Šéf NCZI Pavol Capek tak reagoval na podnet strany Hlas-SD, aby ministerstvo rozšírilo dennú štatistiku údajov. Podľa zdravotného analytika stačí zverejňovať podrobnejšie údaje raz za týždeň či dva, nie denne.

V každodennom sumári o vývoji pandemickej situácie na Slovensku nájdeme na stránke korona.gov.sk údaje o počte vykonaných PCR a antigénových testov, pozitívnych prípadoch či zaočkovaných.

Slovákov by však k očkovaniu skôr motivovali dáta než výhra v očkovacej lotérií, tvrdí Richard Raši z Hlasu-SD. Denná štatistika by sa podľa neho mala rozšíriť o podiel zaočkovaných a nezaočkovaných pri počtoch nových prípadov a hospitalizovaných.

Takýmito údajmi NCZI disponuje, konštatuje Capek, no zároveň si kladie otázku, či sú tieto dáta potrebné a aký čas by potrebovali na zapracovanie do prehľadu.

Kľúčové dáta

Dôležité nie je vedieť to, koľko je pozitívnych z očkovaných, ale koľko z nich skončí hospitalizovaných alebo s ťažkým priebehom ochorenia. Upozorňuje zdravotný analytik Martin Smatana.

„Aj Spojené kráľovstvo, Izrael a mnohé iné krajiny robia väčšie týždenné alebo dvojtýždenné reporty, kde to analyzujú, či už podľa vekových štruktúr alebo komorbidity, aby to malo nejakú výpovednú hodnotu a ľudia tomu rozumeli,“ vysvetlil Smatana pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva reaguje, že rozšírenie štatistík je už dlhšie predmetom analýz. „V nadväznosti na sprocesovanie a skompletizovanie zdrojov z viacerých hlasení viacerých inštitúcií sme otvorení jeho prezentovaniu,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dáta o infikovaných publikuje úrad verejného zdravotníctva. Podľa nich druhou dávkou medzi infikovanými bolo očkovaných 2 084 osôb, čo predstavuje 0,45 % z celkového počtu prípadov od januára do júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko