Na hlavný obsah

Košický kraj má najmenej diaľnic a rýchlostných ciest, zrejme sa to skoro nezmení

Ministerstvo dopravy ale pripúšťa, že priority by mohlo upraviť.

Košický kraj má najmenej diaľnic a rýchlostných ciest, zrejme sa to skoro nezmení
Na ilustračnej snímke úsek horského priechodu Soroška. Foto: RTVS

Štrnásťkilometrový úsek rýchlostnej cesty R2 Košice-Šaca – Košické Oľšany začnú onedlho stavať. Pôjde naň 165 miliónov eur. Ministerstvo dopravy v pondelok (30. 8.) podpísalo s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) zmluvu o nenávratnom príspevku.

Diaľnic a rýchlostných ciest je v Košickom kraji najmenej. Z celoslovenských viac ako 800 kilometrov iba 37. Nič sa na tom nezmení ani po dostavaní obchvatu Košíc. Na porovnanie Prešovský kraj má 110 kilometrov diaľnic, Banskobystrický vyše 127 a najviac má Žilinský kraj – 138 kilometrov.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Kritických úsekov je v košickom regióne viacero, tak skoro sa ale stavať nezačnú. Ministerstvo dopravy pripúšťa, že priority by sa mohli meniť.

„Žiadne ďalšie diaľničné úseky nie sú plánované do roku 2027. Bidovce Dargov je ten úsek, ktorý potrebujeme určite urgentne stavať . Vláda by sa mala viac zaoberať znižovaním regionálnych rozdielov,“ myslí si predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Analytik INEKO Ján Kovalčík upozorňuje, že iné regióny, napríklad žilinský a bratislavský, majú viac preťažených úsekov. Navyše, podľa neho počet kilometrov diaľnic vplýva na rozhodovanie potenciálnych investorov minimálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny