Na hlavný obsah

Kovařík skončí vo funkcii policajného prezidenta

Čelí obvineniu, ktoré vzniesla bratislavská prokuratúra.

Kovařík skončí vo funkcii policajného prezidenta
Na snímke končiaci policajný prezident Peter Kovařík, ktorý oznámil, že sa vzdáva funkcie. Foto: TASR

Peter Kovařík odstúpi z funkcie šéfa Policajného zboru (PZ) SR. Oznámil to v utorok (31. 8.) s tým, že požiadal o uvoľnenie z postu prezidenta PZ. Odísť chce k 15. septembru.

„Dnešného dňa som na ministerstvo vnútra doručil žiadosť o skončenie služobného pomeru,“ vyhlásil Kovařík. Žiadosť podpísal v pondelok 30. augusta.

„Rozhodol som sa preto, lebo som celú svoju profesionálnu kariéru, najmä posledný rok, bojoval za to, aby som dvíhal dôveryhodnosť Policajného zboru. Neviem si predstaviť, že by som tak robil v čase, keď som trestne stíhaný,“ spresnil.

Dodal, že ak by vo funkcii pokračoval, nebol by pre kolegov dobrým príkladom.

„Meter musí platiť pre všetkých rovnako, a keby som tak postupoval voči ostatným, musím tak postupovať aj voči sebe,“ doplnil.

Krajská prokuratúra v Bratislave ho vo štvrtok (26. 8.) obvinila zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Končiaci policajný prezident mal podľa prokuratúry zmariť prebiehajúci zásah zadržania, ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými Matejom Zemanom a Petrom Petrovom.

„Som si vedomý zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase zásahu inšpekčného tímu a som pripravený sa brániť aj na súde, ak k tomu príde, pretože som presvedčený, že tak, ako je skutok popísaný, nie je nezákonný,“ uviedol odchádzajúci policajný prezident.

Priznal, že utorkové dianie by mohlo ovplyvniť jeho rozhodnutie odísť z funkcie. „Dnes by som toto rozhodnutie zvážil. V danom čase som sa rozhodoval na základe tých informácií, ktoré som mal,“ povedal Kovařík.

V utorok generálna prokuratúra zrušila obvinenie voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému, ako aj finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej v kauze Gorila.

Mikulec: Moju dôveru má a vždy mal

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii uviedol, že je rovnako ako Kovařík presvedčený o tom, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Jeho rozhodnutie si váži.

„Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov,“ vyhlásil Mikulec.

Podčiarkol, že si Kovaříka váži aj ako človeka. „Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové,“ zdôraznil.

Prezidentka: Bolo by to ťažko obhájiteľné

Odstúpenie Kovaříka je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie krajským prokurátorom. „Bolo by ťažko obhájiteľné vykonávať takúto funkciu so statusom obvineného z úmyselného trestného činu a rešpektujem, že aj pán Kovařík si to takto vyhodnotil,“ uviedla hlava štátu.

Dôvody jeho obvinenia však zo strany prokuratúry stále neboli vysvetlené. Dôvera verejnosti v inštitúcie na ochranu práva a v proces vyšetrovania je v demokratickej spoločnosti kľúčová,  a preto od najvyšších predstaviteľov týchto inštitúcií očakávam, že budú konať spôsobom, ktorý dôveru verejnosti posilní a nie naopak,“ podotkla.

Sme rodina tento krok oceňuje

Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár podotkol, že aj v jeho prípade platí prezumpcia neviny. „Vnímame to (odstúpenie) ako krok s veľkým rešpektom a čin k tomu, aby sa na PZ nenazeralo krivým uhlom. Rozhodol sa správne – aby natlakovaný hrniec vyfučal,“ zhodnotil.

„Bol by do očí bijúci dvojaký meter, keby policajný predstaviteľ, voči ktorému je vznesené obvinenie, zostal vo funkcii. Chcem oceniť krok, ktorý urobil policajný prezident. Myslím si, že za toto jeho rozhodnutie si zaslúži prejaviť základný rešpekt,“ doplnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko