Na hlavný obsah

Kovařík: Zodpovednosť za zásah na protestoch má ten, kto riadi bezpečnostnú operáciu

Na 30 policajtov pripadlo zhruba 500 protestujúcich.

Kovařík: Zodpovednosť za zásah na protestoch má ten, kto riadi bezpečnostnú operáciu
Na snímke prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík. Foto: TASR

Policajný prezident Peter Kovařík v stredu (11. 8.) odmietol, že by bol zodpovedný za kroky polície proti demonštrantom na protestoch, ktoré sa uskutočnili v Bratislave v ostatných týždňoch. Polícia čelila kritike za nedostatočný zásah. Na protestoch dochádzalo k útokom na novinárov, blokáde mestských cestných komunikácií a obmedzovaniu dopravy.

Apel na parlament

„Najviac informácií k rozhodnutiu pri zasahovaní na protestoch a nasadení donucovacích prostriedkov má veliteľ zásahu. Vie presne, aké má jednotky a aká je situácia v dave,“ uviedol.

Narážal tým na protest z 23. júla, kedy sa demonštranti dostali do bezprostrednej blízkosti budovy Národnej rady (NR) SR. Situácia bola podľa neho pokojná, kým jeden z poslancov nechcel voviesť ľudí dovnútra parlamentu. Polícia podľa neho reagovala rýchlo.

„Pokojným spôsobom sme odtlačili protestujúcich, aby sme nevytvárali napätie,“ povedal s tým, že zákonom sú dovolené demonštrácie maximálne 50 metrov od budovy NR SR. „Za jej bezpečnosť nenesie zodpovednosť Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave, keďže je to špeciálny objekt,“ vysvetlil.

Podľa Kovaříka polícia dlhšie upozorňuje národnú radu, „že by mala zvážiť vybudovanie zábran, ktoré by sa dali použiť v istom momente, aby sa dalo byť 50 metrov od budovy“. Tam by bola polícia schopná pomôcť v súčinnosti s jednotkami, ktoré sú za to zodpovedné.

Dve možnosti

Protest z 29. júla na Hodžovom námestí podľa neho skomplikoval trolejbus, ktorý sa spriečil v podchode. Polícia sa na neohlásený protest pred prezidentským palácom pripravovala a mala dostatočné prostriedky k zásahu.

Dav sa podľa Kovaříka v istom momente zradikalizoval a vydal do ulíc. „Skúmame operatívne, prečo sa tak stalo a kto to urobil. Máme k tomu nejaké informácie.“

Podotkol, že vtedy má polícia na výber z dvoch možností. „Buď použije vodné delá či slzotvorný plyn, alebo urobí taktický zásah vtedy, keď je to možné urobiť,“ vysvetlil s tým, že to nemôže nariadiť policajný prezident či minister vnútra.

„Zodpovednosť má ten, kto riadi bezpečnostnú operáciu. Zasiahli sme vtedy, keď sa dav upokojil a zredukoval,“ dodal. Policajti musia byť podľa neho presvedčení, že zásah dokončia, inak sa to zvrtne. Doplnil, že na 30 policajtov sa vzťahovalo zhruba 500 demonštrujúcich.

„Policajti nezasahujú podľa pocitu, ale vtedy, keď je zásah dokonateľný,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko