Na hlavný obsah

Kraje menia očkovaciu stratégiu, veľké centrá postupne zatvárajú

Vakcínu chcú dostať bližšie k ľuďom.

V najväčšom očkovacom centre na Slovensku v priestoroch Národného futbalového štadióna budú v sobotu (7. 8.) očkovať poslednýkrát. Bratislavský samosprávny kraj sa chce v ďalšej fáze očkovacej stratégie zamerať na individuálny prístup. Podľa hesla – Ak nepríde človek za vakcínou, príde vakcína za ľuďmi – sa riadia aj ostatné kraje.

Aj napriek tomu, že Bratislavský kraj má zaočkovanosť na úrovni vyše 50 percent, o kolektívnej imunite sa ešte hovoriť nedá. „Ideálne by bolo zaočkovať 9 z 10 Slovákov a pod touto hranicou je vlastne každý okres. Aj Dunajská streda, Senec, Pezinok a Trnava sú na tom výrazne dobre, a potom sa to znižuje smerom na východ,“ skonštatoval epidemiológ ministerstva zdravotníctva Martin Pavelka.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Pre nízky záujem ľudí o očkovanie končí aj bratislavské veľkokapacitné očkovacie centrum. „Bratislavský samosprávny kraj sa teraz sústredí skôr na výjazdy do terénu, sústredí sa na očkovanie obcí, kde je tá zaočkovanosť nižšia ako 40 %. Doteraz tieto výjazdové jednotky fungovali najmä pre klientov domovov sociálnych služieb alebo pre imobilných klientov,“ uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman Habancová.

Po veľkokapacitnej fáze prechádzajú samosprávne kraje k individuálnemu očkovaniu. Chcú dostať vakcíny bližšie k ľuďom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko