Na hlavný obsah

Krajniakov rodičovský bonus si vyslúžil pripomienky od koaličných partnerov

Koaličná rada by sa ním mala zaoberať už v pondelok.

Krajniakov rodičovský bonus si vyslúžil pripomienky od koaličných partnerov
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Koaličná rada by mala v pondelok (23. 8.) riešiť, čo s dôchodkovou reformou Milana Krajniaka. Ministerstvá financií a hospodárstva nesúhlasia so zavedením rodičovského bonusu.

Pracujúce deti by priamo rodičom, ktorí sú dôchodcovia, mohli poukazovať percentá zo svojich odvodov. Nepáči sa im ani pripravované zvyšovanie sociálnych odvodov pre najviac zarábajúcich ľudí. Práve to je jedno z riešení ako nahradiť výpadky zo Sociálnej poisťovne, ktoré odčerpá rodičovský bonus.

Pod návrhom ministerstva práce na zmenu zákona o sociálnom poistení sa nahromadili pripomienky. Rezorty financií, hospodárstva, ale napríklad aj odborári žiadajú ministra práce, aby upustil od toho, že každý rodič, ktorý je dôchodca, by dostával k penzii navyše 2,5 percenta od svojich pracujúcich detí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo sa týka rodičovského bonusu, ten považuje ministerstvo financií za problematický, keďže spôsobí výrazne negatívne dopady na verejné financie. A to až do výšky 0,6 percenta HDP. Ide ale o odborné stanovisko ministerstva financií a finálne riešenie bude závisieť až na dohode koaličných lídrov,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Odborári považujú príspevok zarábajúcich detí rodičom za nesystémové opatrenie.

„Na jednej strane tej filozofii rozumiem, ale ako riešenie je to veľmi zlé, pretože čo s rodičmi, ktorým deti zomreli, ktorí majú postihnuté deti a nemôžu pracovať, sú invalidné. Tých príkladov, kde dochádza ku diskriminácii rodičov, je veľmi veľa,“ vyjadril sa prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko