Na hlavný obsah

Kremský vyzval Kažimíra na odchod z funkcie. Guvernér NBS zaujal jasné stanovisko

Šeliga má na bývalého ministra financií viacero otázok.

Kremský vyzval Kažimíra na odchod z funkcie. Guvernér NBS zaujal jasné stanovisko
Na snímke predseda výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský a guvernér NBS Peter Kažimír. Foto: TASR, koláž: RTVS

Predseda výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) vyzval guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra na odchod z funkcie. Dôvodom sú podľa neho medializované informácie o korupcii na Ministerstve financií SR a Finančnej správe SR v čase, keď stál na čele rezortu financií.

Výpovede bývalých funkcionárov finančnej správy podľa neho hovoria o obrovskej korupcii na rezorte a jeho podriadených inštitúciách.

Kremský: Nemohol nevedieť o korupcii

„Máme guvernéra, ktorý ako minister roky toleroval, kryl alebo dokonca podporoval obrovskú korupciu, o ktorej nemohol nevedieť. Zázračne pritom zbohatol a nevidieť medzi tým súvis, to môže len slepý. Je čas, aby sa k tomu jasne vyjadril a vyvodil politickú zodpovednosť,“ uviedol na sociálnej sieti Kremský.

Pokiaľ sa Kažimír do konca augusta svojho postu nevzdá, chce Kremský na najbližšom zasadnutí parlamentného výboru pre financie a rozpočet, ktorého je členom, podá „návrh uznesenia, ktorým vládu vyzveme na jeho odvolanie“.

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Róberta Fica (Smer-SD) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer-SD). Bol aj podpredsedom strany.

Kremský ho označil za dlhoročného politika Smeru a tiež „blízkeho človeka oligarchu Jozefa Brhela“. „Za ten čas si nastrádal na takú obrovskú vilu na Slavíne, na ktorú si nikdy zo svojho platu nemohol zarobiť. A z úplatkov sú obvinení aj ľudia, ktorí mu ju roky prenajímali a nakoniec predali akosi lacno,“ píše ďalej Kremský.

Šeliga sa ho pýta na viaceré vzťahy

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga vyzval guvernéra NBS, aby zodpovedal viacero otázok. Ak sa tak nestane alebo ich nebude schopný zodpovedať, mal by podľa neho odstúpiť. „Kažimír sa tvári, že sa ho vyšetrovanie úplatkov v súvislosti so zavedením eKasy netýka,“ skonštatoval na facebooku.

Vo videu pripomenul, že bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech sa priznal k tomu, že prijal 200 000 eur ako úplatok. K trestnej činnosti sa priznala aj exfunkcionárka na finančnej správe Lenka Wittenbergerová a bývalý šéf FS František Imrecze vypovedá a spolupracuje s políciou. „Všetky tieto veci sa týkajú eKasy, za ktorú bol zodpovedný vtedajší minister financií Peter Kažimír,“ povedal.

„Vedeli ste, že sa pri eKase berú úplatky? Boli ste vypovedať na polícii? Aký je váš vzťah s pánmi Brhelom, (Michalom) Suchobom, Imreczem a Čechom?“ znejú otázky, ktoré sa pýta Šeliga.

Reakcia šéfa NBS

Kažimír okomentoval výzvu iba stručne. „Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov,“ uviedol Kažimír podľa TASR.

Zareagoval aj Smer-SD. „Všetky otázky týkajúce sa guvernéra NBS Kažimíra patria Petrovi Pellegrinimu, lebo títo dvaja páni boli hlavní zosnovatelia zrady v Smere,“ myslí si opozičná strana.

Snahou koalície je podľa nej zosadiť Kažimíra z postu guvernéra NBS a dosadiť tam niekdajšieho ministra financií za SDKÚ Ivana Mikloša, „ktorý sa bez hanby do tejto funkcie tlačí ako slon do drogérie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika