Na hlavný obsah

Kvalita a efektivita bezpečnostných previerok by sa mala zlepšiť

NBÚ prišiel s návrhom novely zákona o utajovaných skutočnostiach.

Kvalita a efektivita bezpečnostných previerok by sa mala zlepšiť
Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Zmodernizovať systém ochrany utajovaných skutočností, priblížiť sa predpisom EÚ a NATO aj zvýšiť kvalitu a efektivitu vykonávania bezpečnostných previerok. To sú ciele novely zákona o ochrane utajpvaných skutočností, ktorú pripravil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) pod vedením Romana Konečného.

Predbežnú informáciu k pripravovanej novele zverejnil NBÚ vo štvrtok (12. 8.). Úprava zákona, ktorý sa naposledy menil pred 15 rokmi, má upraviť a posilniť možnosti NBÚ na výkon bezpečnostných previerok aj zaviesť nové opatrenia. Tie majú smerovať k dôslednej ochrane informácií, ktorými NBÚ disponuje počas výkonu bezpečnostných previerok.

Keďže sa zákon dlho nemenil, novela má tiež upraviť používanie pojmov tak, aby mali jednoznačný výklad. „Mnohé právne predpisy, na ktoré zákon odkazuje, prešli zmenami, ktoré nie sú v tomto právnom predpise reflektované a spôsobujú aplikačné problémy,“ uvádza predkladateľ v predbežnej informácii.

„Cieľom pripravovanej novely zákona je okrem iného aj modernizovať systém ochrany utajovaných skutočností, postupy a procesy prispôsobiť v najvyššej možnej miere predpisom EÚ a NATO,“ dodal NBU.

Novelou by sa tiež mala zvýšiť aj kvalita a efektivita realizácie bezpečnostných previerok. Predkladateľ skonštatoval, že legislatíva v súčasnosti okrem iného neobsahuje dostatočnú úpravu týkajúcu sa využitia mnohých inštitútov, ktoré obsahuje správny poriadok v rámci administratívneho konania.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu do 18. augusta 2021, začiatok pripomienkového konania predkladateľ predpokladá ešte počas augusta 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko