Na hlavný obsah

Lesné požiare v okolí Jeruzalema nútia k evakuácii obyvateľov

Izrael so živlom bojuje od nedele.

Lesné požiare v okolí Jeruzalema nútia k evakuácii obyvateľov
Dym z lesných požiarov v Izraeli. Foto: ČTK/ABACA

Lesné požiare neďaleko Jeruzalema, s ktorými hasiči bojujú od nedele (15. 8.), sa opäť rýchlo šíria. V pondelok (16. 8.) museli narýchlo evakuovať ďalších obyvateľov v oblasti pozdĺž jednej z ciest medzi Jeruzalemom a Tel Avivom. Informoval o tom server The Times of Israel s odvolaním sa na miestne úrady. Tie pritom v pondelok dopoludnia uvádzali, že požiare sa podarilo takmer dostať pod kontrolu, že nie sú ohrozené domy a že časť evakuovaných sa mohla vrátiť domov.

Požiarom pomáha silný vietor

Popoludní sa ale požiare opäť „veľmi rýchlo rozhoreli“, napísal izraelský server. S ohňom bojujú najmenej 10 lietadiel a stovky hasičov. Na pomoc im prišli aj vojaci. Oheň ohrozuje obce pozdĺž jednej z ciest z Jeruzalema do Tel Avivu.

Hasiči v pondelok popoludní evakuovali obyvateľov obce Givat Jearim západne od Jeruzalemu. Boj s ohňom ešte viac komplikujú horúce a suché počasie i silný vietor. Hustý dym z požiarov v nedeľu popoludní zakryl oblohu nad Jeruzalemom.

Z obce Givat Jearim už v nedeľu evakuovali pacientov psychiatrickej kliniky. Dvaja z nich sa pri sťahovaní stratili. Jedného našli už v noci na pondelok, druhého v pondelok popoludní.

Živelnú pohromu spôsobil človek

Požiar, ktorý sa rozhorel v nedeľu západne od Jeruzalema, miestne úrady označujú za najväčší v oblasti metropoly za mnoho rokov. Oheň zatiaľ zničil porasty na území asi 1 700 hektárov, čo je štvornásobok v porovnaní s požiarmi v minulosti. Podľa skorších informácií serveru The Times of Israel muselo od nedele zo šiestich miest odísť 10 000 ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva a životného prostredia oznámilo, že pre požiare je v oblasti Jeruzalema znečistený vzduch a radilo obyvateľom, aby sa vyhli športovaniu vonku. Ľudia majú tiež pozatvárať okná domov a občania s dýchacími ťažkosťami, starí ľudia, deti a tehotné ženy sa majú strániť pobytu vonku.

Po nočnej prestávke ráno znova vzlietli hasiace lietadlá. Podľa veliteľa hasičov a záchranárov Dediho Simčiho požiar vznikol ľudskou činnosťou. „Spôsobil to človek, a to buď so zločinným úmyslom, alebo z neopatrnosti,“ povedal Simči.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet