Na hlavný obsah

Lídri Talibanu by sa mali postupne predstaviť svetu

Uviedlo to hnutie.

Lídri Talibanu by sa mali postupne predstaviť svetu
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu v prezidentskom paláci v Kábule. Foto: TASR/AP

Radikálne islamistické hnutie Taliban uviedlo, že jeho lídri, ktorí v ostatných dvoch desaťročiach žijú prevažne v anonymite, sa postupne predstavia svetu. Členovia hnutia dostali rozkaz neoslavovať prevzatie kontroly nad Afganistanom, povedal agentúre Reuters nemenovaný predstaviteľ hnutia.

„Svet pomaly a postupne zbadá našich lídrov, nebude tieň tajnosti,“ uviedol činiteľ hnutia, ktoré po nedeľňajšom (15. 8.) obsadení hlavného mesta Kábulu fakticky prevzalo moc v Afganistane.

Civilisti sa musia vzdať zbraní a streliva

Civilisti podľa činiteľa musia odovzdať zbrane a muníciu na to určeným členom Talibanu. V rozhovore pre agentúru Reuters dodal, že akákoľvek sťažnosť civilistov voči správaniu bojovníkov Talibanu bude bezodkladne vyšetrená. Členovia hnutia tiež nadviažu dialóg s bývalými vládnymi úradníkmi, aby sa títo ľudia cítili v bezpečí.

Už v utorok (17. 8.) Taliban vyhlásil amnestiu pre všetkých štátnych úradníkov a vyzval ich, aby sa vrátili do práce. Oznámil tiež, že sa nemieni pomstiť sa a že v bezpečí sú vojaci, úradníci, cudzinci i ženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet