Na hlavný obsah

Litva chce vyplatiť ilegálnym migrantom stovky eur za odchod z krajiny

V krajine sa rapídne zvýšil ich počet.

Litva chce vyplatiť ilegálnym migrantom stovky eur za odchod z krajiny
Litovčania rozdávajú veci migrantom, ktorí stoja za plotom v utečeneckom tábore v litovskej dedine Verebiejai. Foto: TASR/AP

Litovské úrady chcú vyplatiť po 300 eur tým nelegálnym migrantom, ktorí budú súhlasiť s dobrovoľným odchodom z Litvy. Uviedla to vedúca odboru pre migráciu na litovskom ministerstve vnútra Evelina Gudzinskaité.

Spresnila, že túto suma budú vyplácať v hotovosti pri nástupe migranta do lietadla, ktoré odlieta z Litvy. Zdôraznila, že nelegálni migranti dostanú 300 eur iba raz. Ak sa v Litve ocitnú znova, nebudú už môcť počítať s odškodným, citoval úradníčku spravodajský web meduza.io.

Web pripomenul, že litovské médiá koncom júla publikovali svoje zistenia, z ktorých vyplýva, že nelegálni migranti platia sprostredkovateľom za pomoc pri prekročení bielorusko-litovských hraníc od 5 000 do 15 000 dolárov.

V Litve sa za posledných niekoľko mesiacov výrazne zvýšil počet nelegálnych migrantov prichádzajúcich cez hranicu s Bieloruskom a snažiacich sa dostať do iných členských krajín EÚ. Od začiatku roka na litovsko-bieloruských hraniciach zadržali viac ako 4 000 nelegálnych.

Litovské úrady vyhlásili v súvislosti s tým stav núdze a začali na hranici stavať múr s ostnatým a žiletkovým drôtom.

Litva tvrdí, že bieloruské orgány nebránia takémuto nezákonnému prekročeniu hraníc. Bielorusko tieto podozrenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet