Na hlavný obsah

Litva sa pre otvorenie taiwanského zastupiteľského úradu dostala do sporu s Čínou

Ekonómovia za krokom Vilniusu vidia nesplnené sľuby Číny.

Litva sa pre otvorenie taiwanského zastupiteľského úradu dostala do sporu s Čínou
Na ilustračnej snímke hlavné mesto Litvy Vilnius. Foto: ČTK/AP

Stredná a východná Európa sa pomaly diplomaticky vzďaľujú od Číny. Najnovšie sa do sporu s ázijskou krajinou dostala Litva. Dôvodom je otvorenie taiwanského zastupiteľského úradu v litovskej metropole Vilnius, čo Peking považuje za narušenie svojej suverenity.

Ekonómovia za týmto krokom Litvy vidia nesplnené ekonomické sľuby Číny. Podobná inštitúcia funguje aj na Slovensku, nesie však meno Tchajpejská reprezentačná kancelária, nie taiwanská.

Peking z Litvy stiahol veľvyslanca

Čína, ktorá považuje prakticky nezávisle fungujúci ostrov za svoju provinciu, už oznámila stiahnutie svojho veľvyslanca z Litvy a pobaltskú krajinu vyzvala, aby urobila to isté. „Čína je rázne proti tomu, aby krajiny, ktoré s ňou majú diplomatické styky, udržiavali oficiálne vzťahy aj s Taiwanom. Varujeme, že snahy o jeho nezávislosť vedú do slepej uličky. Úsilie vytvoriť dve Číny nebude úspešné,“ vyhlásil Peking.

Litvu mnohí považujú za najhlasnejšieho kritika Číny spomedzi všetkých krajín Európskej únie. Na jar ako prvá vystúpila z ekonomického bloku 17+1, ktorým sa Peking snaží prehlbovať spoluprácu so strednou a východnou Európou. Čína však podľa Vilniusu nesplnila svoje sľuby o vyrovnaní obchodnej výmeny.

Na Slovensko Čína veľké páky nemá

Václav Kopecký z českej Asociácie pre medzinárodné otázky upozornil, že podobné sklamanie ako Litva zažili aj ďalšie krajiny v tomto regióne, čo sa prejavuje na ich prístupe k takzvanej politike jednej Číny.

Ázijská veľmoc sa štátom, ktoré sa zbližujú s Taiwanom, zvykne vyhrážať protiopatreniami. Analytik však povedal, že na Slovensko a Česko veľké páky nemá.

„Pre väčšinu stredoeurópskych krajín Čína nie je extrémne dôležitým partnerom. Keď sa pozriete napríklad ako Čína reagovala na návštevu Taiwanu predsedu senátu Miloša Vystrčila. Vtedy bolo vidieť, že Peking chce potrestať Českú republiku, ale v realite sa toho veľa nestalo. Zopár firiem sa čínska odveta dotkla, ale nedá sa povedať, že by ohrozovala českú ekonomiku ako celok,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Václav Kopecký.

Slovensko je jednou z mála krajín, ktoré Taiwanu nedávno darovali vakcíny proti koronavírusu. Ministerstvo hospodárstva zároveň oznámilo, že na jeseň vycestuje na ostrov naša historicky najväčšia delegácia. Cieľom návštevy bude prehĺbenie vzájomných ekonomických vzťahov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet