Na hlavný obsah

Litva vystavia na hraniciach s Bieloruskom kovový plot so žiletkovým drôtom

Krajinu to bude stáť 152 miliónov eur

Litva vystavia na hraniciach s Bieloruskom kovový plot so žiletkovým drôtom
Videosnímka zo 6. augusta zachytáva migranta s dieťaťom na rukách na litovsko-bieloruskej hranici. Foto: SITA/AP

Litovský parlament v utorok (10. 8.) prijal zákon, ktorý umožní výstavbu kovového plota so žiletkovým drôtom na hraniciach Litvy s Bieloruskom. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Potrebujeme pevnú a spoľahlivú hranicu s Bieloruskom. Čím skôr,“ povedala litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité. Novoprijatý zákon podľa jej slov čas potrebný na výstavbu plota skráti na polovicu. Cena tejto bariéry má byť 152 miliónov eur.

Litva má s Bieloruskom 670-kilometrovú spoločnú hranicu. Štyri metre vysoký kovový plot s ostnatým drôtom má mať dĺžku 508 kilometrov, uviedla agentúra Reuters.

Litovský parlament podľa Reuters v utorkovom hlasovaní takisto armáde umožnil hliadkovanie na tejto hranici a dočasne nariadil žiadateľom o azyl, aby svoje žiadosti podávali len na oficiálnych hraničných priechodoch alebo na veľvyslanectvách.

Hovorca Európskej komisie (EK) Adalbert Jahnz v utorok povedal, že výstavba plota je dobý nápad, no EÚ na to neposkytne financie.

Už 4 000 ilegálnych migrantov

Litva v poslednom období čelí náporu nelegálnych migrantov prichádzajúcich z územia Bieloruska.

Tento rok ilegálne prekročilo hranicu z Bieloruska do Litvy, ktorá má 2,8 milióna obyvateľov, zhruba 4 000 osôb, uviedlo litovské ministerstvo vnútra.

Podľa litovských pohraničných úradov väčšina z migrantov pochádza z Iraku, Konžskej republiky a Kamerunu.

Litva tvrdí, že Bielorusko umožňuje týmto jednotlivcom dostať sa k litovským hraniciam po tom, ako priletia do bieloruského hlavného mesta Minsk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet