Na hlavný obsah

Lockdown pre jeden prípad. Celá Canberra ide do karantény

Nie je jasné ako a kde sa pacient nakazil.

Lockdown pre jeden prípad. Celá Canberra ide do karantény
Ľudia s ochrannými rúškami v uliciach Canberry. Foto: ČTK/Xinhua/Chu Chen

Austrálske hlavné mesto Canberra, v ktorom žije asi 400 000 obyvateľov, ide na týždeň do karantény, pretože sa v meste objavil jeden prípad nákazy koronavírusom.

Podľa stanice BBC je to prvý výskyt po viac ako roku a úrady sa rozhodli nariadiť uzáver, pretože nie je jasné ako a kde sa pacient nakazil, čo znemožňuje trasovanie potenciálnych kontaktov.

Uzávierka Canberry začne platiť vo štvrtok (12. 8.) o 17.00 h miestneho času (09.00 SELČ). Obyvatelia mesta budú môcť vychádzať len v najnutnejších prípadoch.

S blížiacim sa začiatkom uzávery sa tvorili dlhé fronty pred obchodmi s potravinami, keď sa ľudia snažili predzásobiť.

Austrália chce prísnymi opatreniami zabrániť rozšíreniu nákazlivejšieho variantu delta. Z rovnakého dôvodu už platí uzávierka v dvoch najväčších austrálskych mestách Sydney a Melbourne.

Vedenie štátu Nový Južný Wales, ktorého je Sydney správnym centrom, upozornilo, že na dodržiavanie pravidiel bude dohliadať aj armáda. Policajtom už s dohľadom pomáha 580 neozbrojených vojakov.

Hoci je Sydney v karanténe už sedem týždňov, počty novonakazených výraznejšie neklesajú.

Proti koronavírusu je zaočkovaných menej ako štvrtina Austrálčanov. Hoci krajina prežíva v porovnaní s mnohými inými štátmi mierny priebeh pandémie, frustrácia viedla miestnych obyvateľov k niekoľkým veľkým protestom proti vládnym obmedzeniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet