Na hlavný obsah

Londýn žiada Spojené štáty, aby pokračovali v evakuáciách aj po 31. auguste

Taliban dlhší pobyt amerických jednotiek v Afganistane odmieta.

Londýn žiada Spojené štáty, aby pokračovali v evakuáciách aj po 31. auguste
Na snímke britskí a americkí vojaci na letisku v Kábule. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo vyzve Spojené štáty, aby pokračovali v evakuáciách z Afganistanu aj po 31. auguste, čo je stanovený termín pre odchod amerických vojakov z krajiny. Uviedol to v pondelok (23. 8.) námestník britského ministra obrany James Heappey, podľa ktorého bude o tejto téme rokovať premiér Boris Johnson s americkým prezidentom Joem Bidenom na utorňajšom (24. 8.) mimoriadnom zasadnutí lídrov štátov skupiny G7.

Na predĺženie pobytu jednotiek v Afganistane ale Američania potrebujú aj súhlas Talibanu, poznamenal Heappey. Taliban v pondelok (23. 8.) vyhlásil, že lehotu na odchod západných síl z Afganistanu, stanovenú na koniec augusta, nepredĺži. Podľa zdrojov Reuters z radov Talibanu o to ani žiadna zo západných vlád zatiaľ nepožiadala.

Biden presunutie termínu nevylúčil

Na bezpečnosť evakuácie cudzincov a ich afganských spolupracovníkov dohliada na letisku v Kábule takmer 6 000 amerických vojakov. Niektorí vysokí predstavitelia britskej armády uviedli, že Británia by mala ponechať svojich vojakov na kábulskom letisku aj v prípade, že Američania Afganistan opustia na konci augusta.

Námestník ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey v pondelok ale vyjadril iný názor. „Je tvrdou realitou, že bez americkej podpory žiadny medzinárodný letecký most nebude,“ uviedol Heappey.

Biden posunutie termínu na odchod amerických vojakov z Afganistanu, ktorý stanovil ešte pred bleskovým obsadením krajiny Talibanom, nevylúčil. Súčasne ale vyhlásil, že dúfa, že takýto krok nebude potrebný.

Námestník britského ministra zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že Taliban podľa všetkého doteraz spolupracuje, ale vláda by nemala počítať s tým, že to tak aj zostane. „Bude skvelé, ak sa nám podarí získať viac času, ale myslím si, že na to nemôžeme spoliehať,“ povedal.

Televízia Sky News v pondelok citovala hovorcu Talibanu, podľa ktorého by sa predĺženie termínu evakuácie rovnalo predĺženiu vojenskej okupácie krajiny. „Ak budú USA a Británia žiadať ďalší čas na pokračovanie evakuácií, odpoveď znie ‚nie‘,“ dodal hovorca.

Kritická situácia okolo letiska komplikuje humanitárnu pomoc

Kritická situácia na kábulskom letisku, odkiaľ sa vojenskými lietadlami do bezpečia prepravujú tisíce ľudí, komplikuje aj dodávky humanitárnej pomoci do Afganistanu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok (23. 8.) uviedla, že pre obmedzenia na letisku v Kábule sa nepodarilo do Afganistanu dopraviť viac ako 500 ton zdravotníckeho materiálu a balíkov pre ťažko podvyživených obyvateľov.

Humanitárne organizácie upozorňujú, že v Afganistane muselo v posledných dvoch mesiacoch opustiť svoje domovy asi 300 000 ľudí a že je potrebné dostať k nim dodávky lekárskej a potravinovej pomoci.

Na humanitárnu pomoc sa v Afganistane spolieha takmer 18, 5 miliónov ľudí, teda polovica populácie krajiny. Toto číslo vzhľadom na vlnu sucha pravdepodobne ešte porastie. Uzavretie kábulského letiska pre komerčné lety tieto dodávky zdržiava, povedal agentúre Reuters regionálny šéf WHO Richard Brennan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet