Na hlavný obsah

Lukašenko uzatvára hranice, Bielorusko nevpustí späť migrantov

Litva v tom vidí bieloruskú hybridnú zbraň.

Lukašenko uzatvára hranice, Bielorusko nevpustí späť migrantov
Migranti v litovskom tábore Rudninkai neďaleko bieloruských hraníc. Foto: SITA/AP

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko vo štvrtok (5. 8.) nariadil bezpečnostným zložkám „uzavrieť každý meter hranice“, aby „ani noha“ nemohla vstúpiť na bieloruské územie zo susedných krajín na západe a juhu. Minsk podľa neho vopred varoval susedov pred „dôsledkami taktiky vyháňania ľudí“.

Lukašenko podľa médií reaguje na rozhodnutie Litvy. Tú prílev migrantov z Blízkeho východu a Afriky, prichádzajúcich do krajiny cez zelenú hranicu s Bieloruskom, prinútil vyhlásiť núdzový stav. Litovskí policajti od utorka začali migrantov, nelegálne prekračujúcich hranice krajiny, vracať späť do Bieloruska.

Vilnius obviňuje Minsk, že úmyselne používa migrantov ako „hybridnú zbraň“ v odvete za sankcie, ktoré uvalila Európska únia.

Lukašenko tvrdí, že najnovšie udalosti na hraniciach Bieloruska, predovšetkým s Litvou a Poľskom, sú „prinajmenšom alarmujúce“. Pohraničná stráž musí podľa neho hranicu chrániť a nedovoliť jej narušenie.

Zároveň vyhlásil, že aj susedná Ukrajina podniká proti Minsku nepriateľské kroky. Západné krajiny obvinil z úmyselného vytvorenia migračnej vlny, čo označil za nový spôsob tlaku na vládu v Bielorusku, uviedla agentúra TASS.

Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) v stredu (4. 8.) upozornila, že rozhodnutie Litvy odmietnuť migrantov pokúšajúcich sa dostať na jej územie zo susedného Bieloruska nie je v súlade s medzinárodným právom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet