Na hlavný obsah

Macron navštívil iracký Mosul, ktorý dlho slúžil ako bašta Islamského štátu

V roku 2014 tu teroristická organizácia vyhlásila kalifát.

Macron navštívil iracký Mosul, ktorý dlho slúžil ako bašta Islamského štátu
Zničené budovy v irackom Mosule. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu (29. 8.) v irackom Mosule navštívil kostol poničený v bojoch proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) a tiež mešitu, z ktorej bývalý vodca tejto organizácie vyhlásil v roku 2014 kalifát.

Macron je v Iraku od soboty (28. 8.), keď sa v Bagdade zúčastnil na regionálnej konferencii. V nedeľu sa vydal na sever do Mosulu a do irackého Kurdistanu, informujú tlačové agentúry.

Ešte v sobotu večer sa Macron podľa agentúry AP stretol s nositeľkou Nobelovej ceny za mier Nadjou Muradovou z komunity irackých jezídiov. Táto dvadsaťosemročná žena má za sebou zotročenie bojovníkmi IS.

V sobotu v Bagdade prezident sľúbil, že Francúzsko v Iraku ponechá bez ohľadu na rozhodnutie Spojených štátov svojich vojakov tak dlho, ako bude iracká vláda chcieť. V Iraku teraz pôsobí 800 francúzskych vojakov, zatiaľ čo USA zvažujú, že v Iraku ponechajú len inštruktorov a poradcov, nie bojové sily.

Kresťanský i islamský Mosul

Nedeľným programom chcel prezident podľa agentúry AFP vyjadriť rešpekt všetkým komunitám žijúcim v Iraku. V katolíckom kostole, na ktorého stenách sú dodnes vidieť stopy po paľbe z roku 2017, keď bol Mosul dejiskom bitiek IS, vyzval Macron Iračanov, aby navzájom spolupracovali.

S opravou kostola teraz pomáha UNESCO. Prezidenta za prísnych bezpečnostných opatrení sprevádzal kňaz, ktorý dúfa, že Francúzsko v Mosule čoskoro otvorí svoj konzulát a pomôže s rekonštrukciou mosulského letiska.

Potom sa Macron vydal do mešity, z ktorej líder IS abú Bakr Bagdádí v roku 2014 vyhlásil vládu kalifátu. IS začal sever Iraku a Sýriu obsadzovať práve v tomto roku. V Iraku organizáciu porazili o tri roky neskôr, v Sýrii v roku 2019.

V Mosule, čo je druhé najväčšie mesto v Iraku, si IS zriadil hlavný stan. Potom o mesto zviedol deväťmesačný boj, pri ktorom podľa agentúry AP zomrelo až 11 000 civilistov.

Mosul býval domovom veľkej komunity kresťanov, no v poslednej dobe ich niekoľko tisíc z Iraku odišlo.

Macron sa v nedeľu v irackom Kurdistane chystá navštíviť členov špeciálnej francúzskej jednotky. Stretnúť sa chce tiež s prezidentom Kurdistanu Ničirvanom Idrísom Barzáním i jeho predchodcom Masúdom Barzáním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet