Na hlavný obsah

Mal štyri nohy a 600 kíl. Vedci objavili predchodcu dnešných veľrýb

Paleontológovia objavili kostrové pozostatky neďaleko Káhiry.

Fosíliu doposiaľ neznámeho štvornohého predchodcu dnešných veľrýb objavili vedci v egyptskej púšti. Asi tri metre dlhé zviera môže podľa paleontológov prispieť k pochopeniu vývoja radu veľrýb, informovala vo štvrtok (26. 8.) agentúra Reuters.

Cicavec s krátkymi nohami a dlhým chvostom žil podľa vedcov pred približne 43 miliónmi rokov, teda približne 20 miliónov rokov po vyhynutí dinosaurov.

Patrí do skupiny vyhynutých gitarovcov, ktorí sa ešte stále pohybovali na súši ale o niečo lepšie v mori.

Paleontológovia objavili kostrové pozostatky v oáze Fajjúm, ktorá leží neďaleko Káhiry. Oblasť, ktorú kedysi pokrývalo more, je na fosílie veľrýb, žralokov či krokodílov bohatá. Neďaleko oázy leží múzeum, ktoré návštevníkov oboznamuje s vyhynutými veľrybami.

Novoobjavený druh dostal meno Phiomicetus anubis. Latinský názov odkazuje k oáze Fajjúm a staroegyptskému bohu zosnulých a pochovávaniu Anubisovi, ktorý je znázorňovaný s hlavou psa alebo šakala.

Objavitelia sa domievajú, že tri metre dlhý a 600 kilogramov ťažký cicavec bol pravdepodobne vrcholovým predátorom.

Nález podľa nich prispeje k pochopeniu vývoja veľrýb, ktorý bol pre vedcov ešte koncom minulého storočia veľkou záhadou. Paleontológovia potom z nálezov usúdili, že veľryby sa pred niekoľkými desiatkami miliónov rokov vyvinuli zo suchozemských cicavcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet