Na hlavný obsah

Merkelová je presvedčená, že Armin Laschet bude kancelárom

Parlamentné voľby v Nemecku budú 26. septembra.

Merkelová je presvedčená, že Armin Laschet bude kancelárom
Nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorí v rámci kampane pred septembrovými parlamentnými voľbami. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je „hlboko presvedčená“, že Armin Laschet sa po septembrových voľbách stane novým predsedom spolkovej vlády Nemecka.

Povedala to podľa agentúry AFP v sobotu (21. 8.) v Berlíne, kde blok konzervatívnych strán CDU a CSU spustil záverečnú fázu predvolebnej kampane.

Merkelová vo svojom príhovore vyzdvihla najmä osobné vlastnosti Lascheta, ktorého preferencie majú v najnovších prieskumoch klesajúci trend.

„Za tie roky som Armina Lascheta zažila ako človeka a politika, pre ktorého C v mene našej strany (v nemčine Christlich Demokratische Union -Kresťanskodemokratická únia, CDU) nie je len  nejaké písmeno, ale je kompasom všetkého, čo robil a robí,“ povedala Merkelová. Pre Lascheta „je vždy dôležité dávať na základe nášho kresťanského obrazu človeka do centra pozornosti jednotlivca s jeho nedotknuteľnou dôstojnosťou a stavať mosty medzi ľuďmi,“ dodala.

Končiaca Merkelová sa do kampane zapájala málo

Merkelová po voľbách vypísaných na 26. septembra odíde po 16 rokoch z funkcie spolkovej kancelárky. Do volebnej kampane CDU sa zapájala len sporadicky. Po jej sobotňajšom príhovore má na záver predvolebnej kampane naplánované už iba jedno vystúpenie. Od konca roku 2018 už nezastáva žiadnu stranícku funkciu.

Blok CDU/CSU nemá veľmi priaznivú pozíciu v záverečnej fáze predvolebnej kampane, konštatuje AFP. V najnovších prieskumoch verejnej mienky konzervatívci vedú už len tesne.

Naopak, rastú preferencie sociálnych demokratov (SPD), ktorí sa v niektorých prieskumoch dostali na druhé miesto pred Zelených.

Z kandidátov na kancelára jednoznačne vedie Olaf Scholz z SPD. Laschetove preferencie sú najhoršie práve v čase horúcej fázy predvolebnej kampane.

Vedenie CDU hodnotí situáciu interne ako „vážnu“ a „ťažkú“ a poprední politici CSU vyjadrili v rozhovoroch svoju nespokojnosť s doterajším priebehom predvolebnej kampane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet