Na hlavný obsah

Mexiko žaluje amerických výrobcov a distribútorov zbraní: Rozpútali masové vraždenie

V krajine priemerne zabijú štyroch ľudí za hodinu.

Mexiko žaluje amerických výrobcov a distribútorov zbraní: Rozpútali masové vraždenie
Ilustračné foto - obchod so zbraňami. Foto: SITA/AP

Federálny súd v Bostone dostal neobvyklú žalobu. Mexická vláda v nej žaluje amerických výrobcov a distribútorov zbraní. Viní ich z nezákonných obchodných praktík. Svojou nedbanlivosťou vraj rozpútali v Mexiku krviprelievanie a masové vraždenie.

Smutný rekord

Mexiko je rekordérom. Nie však na olympiáde, kde je zatiaľ na 77. mieste. Na prvých priečkach sa drží v nelichotivejšej bilancii. V krajine totiž zabijú v priemere štyroch ľudí za hodinu.

Šéf mexickej diplomacie Marcelo Ebrard viní zo zodpovednosti najmä amerických zbrojárov. „Zbrojárske spoločnosti v USA totiž vyvíjajú rôzne modely pre drogové kartely – pre narcos. Uľahčujú nakupovanie, prispôsobujú zbrane ich potrebám a nedávajú nám žiadne informácie. Sedemdesiat percent zbraní v Mexiku pochádza zo Spojených štátov,“ uviedol.

Predvlani nimi zabili 17 000 ľudí. Tým už síce život nikto nevráti, tamojšia vláda však chce, aby im americkí zbrojári vrátili peniaze, o ktoré pre ich smrť prišla ekonomika.

Požadujú astronomické odškodné

Experti vyčíslili, že štátu spôsobili škody vo výške 2 % HDP. Kabinet preto požaduje 10-miliárdové odškodné. Obchodná asociácia amerického strelného priemyslu, vrátane jej viceprezidenta Lawrenca Keana, obvinenia odmieta.

„Hľadajú vinu, no to, čo predložili, je neopodstatnené. Za kriminalitu a korupciu v rámci vlastných hraníc, je predsa zodpovedná mexická vláda, nie firmy v Spojených štátoch,“ reagoval.

Nielen na národnej úrovni

Bohdan Ulašín z katedry romanistiky Univerzity Komenského si však myslí, že väčšia časť viny leží, v tomto prípade, na americkej strane hranice. „Je pravda, že mexická vláda si musí plniť svoje úlohy v bezpečnosti, ale pokiaľ sú zbrojárske firmy skúpe na zdieľanie informácií a spôsob ich distribúcie k mexickej hranici je málo prísny, tak je to ťažké,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

„Ak chcete obmedziť taký komplexný trh, ako je trh so zbraňami, nemôžete to robiť na národnej úrovni, ale na medzinárodnej, alebo aspoň dvojstrannej,“ dodal.

Medzi firmami, ktoré Mexiko žaluje, je aj spoločnosť Colt, ktorá patrí Českej zbrojovke Group.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet