Na hlavný obsah

Ministerstvo školstva chce skrátiť dobu karantény pre žiakov

Školy prejavili záujem o desiatky tisíc kloktacích testov.

Ministerstvo školstva chce skrátiť dobu karantény pre žiakov
Na snímke žiaci základnej školy počas výučby. Foto: TASR

Ministerstvo školstva chce skrátiť obdobie karantény pre žiakov. Uviedol to v utorok (31. 8.) šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že o téme sa diskutuje s ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) a hlavným hygienikom Jánom Mikasom.

Gröhling podotkol, že v súčasnosti vychádzajú z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, kde je stanovené, že pri úzkom kontakte s nakazeným sa ide do 14-dňovej karantény.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Emília Lengyelová:

Testy či individuálna izolácia

Rezort školstva debatuje s ministerstvom zdravotníctva a ÚVZ SR aj o možnosti využitia PCR testu po piatich dňoch karantény a o individuálnej karanténe pri stanovených podmienkach.

Individuálna karanténa by sa týkala tých okresov, kde je vysoká zaočkovanosť staršej generácie, učiteľov a mladých ľudí. Školy by pri nej mohli pokračovať v prezenčnej výučbe ďalej a iba infikovaný žiak by išiel do karantény.

O samotestovanie je záujem

Gröhling tiež informoval, že školy prejavili záujem o viac ako 80 000 kloktacích testov. O samotestovanie má záujem viac ako 400 000 žiakov, respektíve rodičov.

Dodal, že už distribuovali 80 000 krabíc, čo predstavuje dva milióny samotestov. Ministerstvo tiež pripravilo ďalších 100 000 krabíc testov, avšak pre kapacitu priestorov nevedia jednorazovo dodať viac. Podľa ministra bude testov dosť.

Pracovná skupina odborníkov zložená z epidemiológov a matematikov vypracovala koeficient rizikovosti škôl v jednotlivých okresoch. Ide o „živý“ dokument, ktorý sa bude prispôsobovať na základe vstupných dát každý týždeň. Väčšiu rizikovosť a väčší predpoklad zatvorených základných škôl majú okresy Námestovo, Veľký Krtíš, Poltár, Rimavská Sobota či Gelnica. Pri stredných školách sa navyše objavil ako rizikovejší okres Košice-okolie.

Zvýšenie platov učiteľov

Minister tiež uviedol, že sa diskutuje o zvýšení platov učiteľov. O tejto téme prebiehajú debaty s ministerstvom financií. „Druhá naša priorita je po desiatich rokoch zvýšiť prevádzkový normatív. Myslím si, že si to zaslúžia samosprávy, školy a následne aj riaditelia a žiaci, aby sme mohli obnovovať vnútro budov,“ povedal Gröhling.

Rezort školstva chce viac dbať na telesnú výchovu, aby sa vyriešila motivácia mladých ľudí a vybudovala sa športová infraštruktúra. Minister poznamenal, že na tom spolupracuje štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár (SaS) spolu so splnomocnenom vlády SR pre mládež a športu Karolom Kučerom (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko