Na hlavný obsah

Ministerstvo školstva pozná okresy, v ktorých je riziko zatvárania škôl najvyššie

Rezort za týmto účelom oslovil edpidemiológov aj matematikov.

Ministerstvo školstva pozná okresy, v ktorých je riziko zatvárania škôl najvyššie
Za uplynulý rok strávili deti v školách minimum času. Foto: TASR

V okresoch s nižšou zaočkovanosťou predpokladá ministerstvo školstva vyšší výskyt ohnísk nákazy koronavírusom. S tým je spojené vyššie riziko toho, že sa deti opäť budú musieť vzdelávať z domu. Ministerstvo si pre lepší prehľad dalo vypracovať koeficient rizikovosti škôl v jednotlivých okresoch.

„V prípade základných škôl ide o rizikové okresy Námestovo, Veľký Krtíš , Poltár, Rimavská Sobota či Gelnica – je tam výraznejší predpoklad, že budú uzatvorené jednotlivé triedy a prechod do dištančného vzdelávania,“ uviedlo v utorok (31. 8.) ministerstvo.

Koeficient pre ministerstvo vypracovala skupina odborníkov, epidemiológov a matematikov. Okresy hodnotili na základe zaočkovanosti učiteľov, žiakov starších ako 12 rokov aj celkovej populácie.

Situácia na stredných školách je podobná

„Čo sa týka stredných škôl, kedže sa zdvihla zaočkovanosť mladých ľudí 12+, ktorá za mesiac vyskočila z 19 % až na 22 % – je viac zelená, ale opäť sa tam objavujú tie isté okresy ako sme hovorili pri základných školách,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Aj pri stredných školách zaznievajú medzi rizikovými okresmi Poltár, Rimavská Sobota, Námestovo či Gelnica, pribudli aj Košice okolie. „Tento dokument je živý dokument a bude sa prispôsobovať každý týždeň na základe vstupných dát ktoré analytici majú,“ doplnil minister.

Rezort školstva zároveň rokuje s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom o troch moduloch karantény, a to konkrétne – o možnosti skrátenia karantény, ďalej využití PCR testov po 5 dňoch a o zavedení individuálnej karantény pri stanovených podmienkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko