Na hlavný obsah

Ministerstvo vyčlenilo 15 miliónov eur na regionálnu kultúru

Výzva sa týka inštitúcií, ktoré zriaďujú kraje, mestá a obce.

Ministerstvo vyčlenilo 15 miliónov eur na regionálnu kultúru
Na snímke zľava štátna tajomníčka ministerstva kultúry SR Zuzana Kumanová, ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) a predseda SK 8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič (OĽANO). Foto: TASR

Ministerstvo kultúry spustilo v utorok (10. 8.) výzvu pre kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je buď vyšší územný celok, alebo mestá a obce. Na ich modernizáciu či obnovu vyčlenilo 15 miliónov eur z eurofondov, podpora sa však v prípade veľkého záujmu a kvalitných projektov môže zvýšiť na 20 miliónov eur. Informovala o tom šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽANO).

„Kým predchádzajúce vlády deklarovali, aké sú pre ne regióny dôležité, reálne v oblasti regionálnej kultúry prakticky systémovo neexistovala žiadna podpora. My sme priekopníci, pretože aj vďaka našej výzve dokážeme pomôcť rozvíjať práve regionálnu kultúru,“ povedala Milanová.

Minimálnu výšku dotácie stanovili na 30 000 eur

Z financií sa budú môcť modernizovať kultúrne domy, galérie, knižnice či hvezdárne. Môžu nakúpiť novú techniku či obnoviť kultúrne vybavenie, priblížila štátna tajomníčka rezortu Zuzana Kumanová. O dotáciu môžu požiadať obce nad 1 000 obyvateľov, mestá, samosprávne kraje či rozpočtové a príspevkové organizácie.

Minimálna výška dotácie pre knižnice a hvezdárne je 30 000 eur, pre ostatné inštitúcie 50 000 eur. Maximálna výška dotácií je 200 000 eur. Spoluúčasť na financovaní projektu je podľa Kumanovej päť percent, príspevok bude nenávratný.

Proces prerozdeľovania peňazí by mal byť jednoduchší

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič uviedol, že na Slovensku je viac ako 220 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov. „Ak si zriaďovatelia, odbory kultúry na samosprávnych krajoch urobia domácu úlohu a pripravia dostatočne kvalitné projekty, budú môcť zareagovať na túto výzvu. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a finančné prostriedky budú využité flexibilne, účinne, zmysluplne a pomôžu v odstraňovaní investičného dlhu aj covidovej situácie,“ poznamenal.

Odhaduje, že o výzvu bude veľký záujem. Riaditeľ sekcie eurofondov ministerstva kultúry Tibor Bohó informoval, že proces prerozdeľovania fondov bude jednoduchší. Zjednodušil sa formulár podávania žiadosti, zrušili sa povinné prílohy a ministerstvo si bude môcť niektoré dokumenty vyžiadať samostatne.

Najväčšie zjednodušenie sa týka schvaľovacieho procesu, kde budú platiť základné vylučovacie kritériá. Žiadatelia, ktorí ich nesplnia, pôjdu do vyraďovacieho konania. Potom musia vykázať priemernú návštevnosť pred pandémiou koronavírusu z rokov 2018 a 2019. Na základe toho sa určí finálne poradie projektov, opísal Bohó.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko